KASVISPAINOTTEINEN RUOKAVALIO HYVÄKSI MUNUAISILLE

IMG_3498-3.jpg

Silmiini osui uutisartikkeli tutkimuksesta, joiden tulokset osoittivat kasvisten olevan hyväksi myös meidän munuaisille. Kasvispainoinen ruoka, joka sisältää myös hedelmiä ehkäisee kroonisen munuaistaudin kehittymistä.

Munuaisia harvoin ajattelee, eikä niiden olemassaoloa huomaa. Meillä on kaksi munuaista, jotka sijaitsevat alimpien kylkiluiden alla. Ne ovat noin kaksitoista senttimetriä pitkiä. Munuaiset ovat ihmiselle elintärkeitä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä lääkkeiden aineenvaihdunta tuotteita. Munuaiset osallistuvat myös verenpaineen säätelyyn ja ohjaavat punasolujen muodostumista sekä muodostavat virtsaa. Munuaisten kautta kulkee myös neljäsosa meidän verestämme.

Monet sairaudet saattavat altistaa toisille sairauksille ja terveysongelmille, kuten diabetes ja kohonnut verenpaine altistavat munuaissairauksille. Terveelliset elintavat ovat siksi hyvin tärkeitä, jotta kehomme voisi mahdollisimman hyvin kaikin puolin.

IMG_3486-2.jpg

Veren huonot rasvat, kuten liiallinen LDL-kolesteroli ja triglyseridit, kerääntyvät verisuonten seinämiin aiheuttaen ahtaumia, myös munuaisissa. Verisuonten ahtaumat aiheuttavat ihmisille myös sydänsairauksia kuten sepelvaltimotautia. Kasvisten lisääminen saattaa vähentää huonojen rasvojen saantia, sillä kun kasviksilla täyttää lautasen ja mahan, huonoille rasvoille ei jää tilaa.

Munuaiset eivät tykkää myöskään liiallisesta proteiinista. Tämän päivän trendinä on proteiinijauheet ja runsas proteiininen ruokavalio. Kannattaakin kriittisesti miettiä, onko runsaasta proteiinistä sinulle hyötyä. Länsimäinen normaalisti syövä ihminen harvoin kärsii proteiinin vajauksesta. Pitkäaikainen runsas proteiinin saanti saattaa aiheuttaa muutoksia munuaisiin ja altistaa sairauksille.

Ylipaino on raskasta munuaisille. Kasvisten runsas käyttö ehkäisee lihomista ja auttaa laihdutuksessa. Kasviksia voi myös syödä runsaasti ilman, että tarvitsee pelätä painonnousua.

IMG_3458-2.jpg

Kasvisten neljä plussaa:

  • Kasvisten vähärasvaisuus

  • Kasvisten sopiva proteiinin määrä

  • Kasvisten runsas kivennäisaineiden, vitamiinien ja antioksidanttien määrä

  • Kasvikset auttavat painonhallinnassa

Lähde:

https://cjasn.asnjournals.org/content/14/5/682