POLKUJUOKSU + VIIKKOLENKKI OITTAALLA

IMG_0335.jpg

Tänään taas ohjasin polkujuoksun viikkolenkin Oittaan maastoissa. Porukka on aina niin huikeaa noilla lenkeillä. Tänään mukana oli uusia sekä tuttuja kasvoja. Polkujuoksun suosio kasvaa koko ajan, ja toivottavasti suosio jatkuu :)

Lenkit ovat tarkoitettu aloittelijoille, mutta mukana on myös harrastajia. Tahti on kuitenkin rauhallinen. Teemme yleensä myös teeman mukaisia harjoitteita lenkin aikana, jotka tukevat polkujuoksua. Tänään kävimme läpi polkujuoksun perustekniikoita, joita kannattaa ottaa huomioon. Polkujuoksuakaan ei kuitenkaan tarvitse ottaa liian vakavasti. Tärkeintä on liikunnan ja ryhmän tuoma ilo.

IMG_0394.jpg

Tavoitteenani onkin innostaa paljon kuntoliikkujia lajin pariin. Monet, jotka vihaavat juoksua ovat löytäneet polkujuoksusta juoksun ilon. Niin erilaista se kuitenkin on verrattuna vaikka maantiejuoksuun. Luonnon rauha, tuoksut, vaihtelevat maastot, jalkaystävällisempi alusta ja rento tahti saa monet koukkuun. Pehmeämpi alusta on paljon ystävällisempi jaloille. Monet ovat kärsineet juoksun tuomista vaivoista esim. polvissa, selässä tai jalkaterissä. Mutta polkujuoksun kautta vaivat ovat jääneet pois. Ihan perus varusteilla pääsee hyvin alkuun. Ensimmäiset lenkit voi tehdä hyvin normaaleilla lenkkareilla ja urheiluvaatteiila. Myöhemmin, jos lajista innostuu voi hankkia polkujuoksuun soveltuvat kengät ja esim. juoksurepun.

Yhteisillä polkujuoksulenkeillä aika menee nopeasti ja saa tavata ihania ihmisiä. Lajin parissa on paljon maanläheistä, “tavallista” ja ystävällistä porukkaa, mikä on hienoa. Meininki ja ilmapiiri on rento ja kaikki otetaan aina vastaan hyvin.

IMG_0337.jpg
IMG_0351.jpg

Polkujuoksu sopii lähes kaikille. Sen voi aloittaa myös ihan kävelemällä poluilla. Pelkkä kävelykin tuo samoja hyötyjä kuin juoksu. Tutkitusti luonto vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Polkukävely kehittää myös tasapainoa, kun etsit kivistä ja juurakkoista vaihtelevaa maastoa. Pikkuhiljaa kävelyn voi vaihtaa hölkäksi. Ylämäet kannattaa kävellä. Kävelyä ja hölkkää voi vallan mainiosti vaihdella vuoronperään.

Pääsin myös haastateltavaksi Yle radio Suomeen juurikin polkujuoksusta. Olipa jännää, mutta hyvä toimittaja osasi tehdä tilanteesta rennon. Keskustelimme yleisesti polkujuoksusta, sen hyödyistä, riskeistäkin, varusteista ja paljon muusta. En edes paljon muista, mitä olen höpissyt :D

Tänään juoksu kulki hyvin, kävin tekemässä oman lenkin hieman aikaisemmin. Juoksin noin 6,5 km ja ryhmän kanssa toisen :) Nyt iltapalaa nassuun ja venyttelyt. Huomenna on pitkä työpäivä.

Kannattaa kokeilla polkujuoksua, tekee ihmeitä mielelle ja keholle ;)

Ps. Näissä kuvissa juoksen hyvinkin rennossa “polkujuoksu varusteissa”. Eli ihan normi tamineissa.