BERLIINI

Berliini on aivan mahtava kaupunkikohde Euroopassa. Lähdimme ystäväni kanssa toistamiseen tähän monipuoliseen kaupunkiin viime viikon perjantaina, ja täytyy taas todeta, että vautsi. Tällä kertaa asuimme Scandic Kurfurstendamm hotellissa kolme yötä. Hotelli oli hyvätasoinen, huoneet siistejä sekä palvelu oikein ystävällistä. Hotellista löytyi tietenkin myös kuntosali, jota testasimme ensimmäisenä aamuna ennen aamupalaa. Hyvä aloitus päivälle! Hotellin vierestä löytyi heti KaDeWe tavaratalo sekä metroasema, jota tulikin paljon käytettyä. Berliinin metro on todella kätevä 7 euron päivälippuhintaan. Tämä alue, jossa asuimme jäikin melko tuntemattomammaksi, sillä joka päivä otimme metron kohti muuta kaupunkia.

Kurfurstendamm

Shoppailu

Berliinissä on paljon erialueita, joten myös paljon eri paikkoja, jossa tehdä ostokset. Hotellimme lähellä oli KaDeWe-tavaratalo sekä Charlottenburgista löytyvät myös hyvät ostoskadut, myös vähän paksummalle lompakolle. Näitä alueita ei tällä kertaa itse paljon kierrelty. KaDeWessa kävimme pyörähtämässä. Samantyylinen kuin Stockmann, mutta isompi. Aleksanderplatz sekä Potsdamer Platz tarjoavat molemmat isoja kauppakeskuksia ketjuliikkeineen, kuten Mall of Berlin ja Alexa. Halusimme itse käydä muutamassa ketjuliikkeessä, joita ei vielä Suomesta löydy, mutta muuten jätimme kaupat muille. Alet olivat paljon paremmat kuin Suomessa. Oikeasti tuntui että saa halvalla. Kaikki vaatteet, joita ostin, maksoivat 1-10 euroa.

Suosittelen myös Mauerparkissa pidettävää ulkoilma kirpputoria, joka pidetään joka sunnuntai. Kävimme siellä viime kerralla vuonna 2015 elokuussa, ja ihan huikea kokemus. Kirpparilla on oikeasti hyvä valikoima vaatteista käyttötavaroihin unohtamatta ihanan tuoksuisia ruokakojuja! Mauerpark on täynnä porukkaa sunnuntaisin, siellä on aivan oma tunnelmansa. Yleensä kaikki kaupat vaateliikkeistä ruokakauppoihin ovat kiinni sunnuntaisin, jolloin porukka hakeutuu brunsseille ja kirpputoreille. Muutamana sunnuntaina vuodessa kaupat saavat pitää ovensa auki, kuten tuona viime viikonloppuna.

Veganz ruokakauppaketju Berliinissä on aina tsekattava. Niitä on muutama Beriinissä eri alueilla. Kävimme pariin kertaan Friedrichshainissa sijaitsevassa Veganz-kaupassa, jossa on myös pieni deli Goodies. Delistä saa ostettua muun muassa raakakakkua, gluteenittomia keksejä, kahvia ja teetä sekä erilaisia muita juomia ja smoothieita. Ostimmekin hotelliin matcha raakakakkua sekä isot gluteenittomat keksit evääksi. Raakakakku pala maksoi 3,9€, paljon halvempaa kuin Suomessa ja kunnon kokoiset palat. Muuten Veganz tarjoaa aikalailla samanlaiset tuotteet kuin esimerkiksi Ruohonjuuri Suomessa. Tämän kyseisen ruokakaupan yläkerrassa on myös vegaaneille sopiva kenkäliike sekä aivan mahtava vegaaniruokaa tarjoava ravintola The Bowl.

Ruoka ja juoma

Ehkä eniten innolla odotimme uusia ja vanhoja ravintolakokeiluja Berliinin reissatessa. Tälläkään kertaa emme pettyneet! Mahtava tarjonta kasvis- ja vegaaniruokaa, eikä sekasyöjienkään varmasti tarvitse pettyä. Suosittelen googlaamaan ravintoloita etukäteen ja viikonloppuisin varaamaan illaksi pöydän varmuuden vuoksi. Nimittäin yhteen haluamaamme japanilaiseen ravintolaan emme saaneetkaan tehtyä pöytävarausta saman päivän aamuna. Testasimme suurimmaksi osaksi uusia paikkoja, mutta kaksi jo edellisellä kerralla käytyä piti testata uudelleen: Daluma ja Superfoods and Organic Liquids. Täydellistä ruokaa tarjosivat tälläkin kertaa. Parasta näissä paikoissa on se, että esimerkiksi lounasruokaa ja aamupalaa saa koko päivän läpi. Aamupalavaihtoehdot ovat esimerkiksi hyvä välipala tai iltapala!

Etsimme netistä vegaani ja raakakakkuravintoloita etukäteen, ja onneksi niin teimme. Olisi varmasti jäänyt moni hyvä paikka testaamatta. Parhaimmat ravintolat löytyivät tällä kertaa Kreuzbergin ja Friedrichshainin alueelta sekä Prenzlauer Bergistä. Tuntuu, että nämä alueet tarjoavat eniten omaan makuuni sopivia paikkoja: raakaruokaa, vegaania, gluteenitonta sekä myös etnisiä vaihtoehtoja on paljon. Nämä alueet tuntuivat muutenkin eniten kiinnostavimmilta, alueilla oli paljon enemmän nuorta rentoa porukkaa ja ympäristö boheemimpaa ja jopa hieman karuakin.

Aamupala harvoin kuuluu hotellihintaan Saksassa, jolloin on hyvä miettiä meneekö muualle syömään. Otettiin melkein joka aamu aamupala hotellilla, sillä Scandic tarjoaa hyvän monipuolisen aamupalan myös vegaaneille. Olemme ystäväni kanssa myös aamuisin jo herätessä niin nälkäisiä, ettei pitkälle kerkeäisi menemään, jos haluaa pysyä hyvällä tuulella! Suosittelen kuitenkin ottamaan selvää muistakin aamupaloista, sillä monet paikat sitä tarjoavat. Monista paikoista saa smoothiebowleja, gluteenitonta leipää, chiavanukkaita ja kahvia kasvimaidolla. Jälkkäriksi raakakakkua tai cookieita.

Lounaspaikkojen kanssa meinasi välillä iskeä valinnanvaikeus. Niin paljon hyviä vaihtoehtoja. Saimmekin joka päivä aivan super lounasta! Berliinissäkin kulhoruoat ovat kovassa huudossa. Melkein kaikki lounaamme olivatkin erilaisia vegaanisia bowleja. Rakastan tuollaista ruokaa! Niin monipuolisia ja ravitsevia, että ruoasta ei voi tulla kuin hyvä mieli. Listoilta löytyi muun muassa falafeleja, lehtikaalta, mustapapupastaa, bataattiranuja, kesäkurpitsapastaa, kvinoaa, hummusta, pähkinöistä tehtyä kastiketta, erilaisia kasviksia eri muodoissaan sekä vihermehuja. Paikat, joita suosittiin olivat ehkä hieman kalliimpia lounasvaihtoehtoja. Lounasta voi saada myös viidellä eurolla, mutta nämä erikoisruokavaliohin suuntautuneet lounaat maksoivat noin 12-14 euroa + kahvi päälle. Totesimme kyllä, että kannatti maksaa. Suomen hinnoissahan nuo ovat, joten ei mitenkään överikalliilta kuitenkaan tuntunut.

Illallista nautimme joka ilta noin kymmenellä eurolla per henkilö. Tuohon hintaan kuului myös iso lasi valkoviiniä, joten ei pahemman hintaista! Nautimme joka ilta joko vietnamilaista tai intialaista ruokaa. Todella maukasta ruokaa saimme joka kerta. Kreuzberg on yksi parhaimpia ravintola-alueita niin illallispaikkojen kuin myös yöelämän kannalta. Tosin yhtäkään yökerhoa emme kokeilleet. Ehkä ensikerralla. Jotkin yökerhot ovat jopa 7-10 asti auki aamulla, hui! Totesimme myös, että nämä etniset ravintolat ovat ehkä paras valinta iltaisin, jos haluaa saada ruokavalioon sopivia ruokia. Viimeisenä iltana kävimme ostamassa pullon valkoviiniä late night shopista sekä take away ruokaa läheisestä intialaisesta ravintolasta. Järjestimme oman illallisen hotellihuoneessamme, ja mahtava idea olikin! Oli ilo huomata, että vegaanista luomu valkoviiniä myytiin myös läheisessä kioskissa.

Ulkoilu

Varsinkin kesällä Berliinissä on ihana ulkoilla. Kaupungissä on paljon erilaisia puistoja, joissa on hyvä tehdä kävelylenkkejä samalla tutkaillen kaupunkia. Viimeksi kun olimme Berliinissä elokuussa oli hyvin lämmin ja tuolloin kävelimmekin paljon ulkona. Esimerkiksi Tiergartenin puisto käveltiin läpi samalla kun kävimme tutustumassa Juutalaisvainojen muistomerkkiin sekä Brandenburgin porttiin. Tiergartenin puiston vieressä virtaa Spree-joki, jonka varrella on kiva kävellä. Kesällä olisikin suunnitelmissa mennä jokiristeilylle!

Viikonloppuna oli melko kylmä ja tuulinen sää, vaikkakin ihanan aurinkoinen. Me kaksi vilukissaa emme pitkiä matkoja ulkona kävelleet kerralla. Vaikka emme ulkoilleet tällä kertaa niin paljon, tuli silti käveltyä 10 kilometriä päivän aikana. Kesällä kun menemme uudestaan niin vuokraamme pyörät päiväksi ja pyöräilemme ympäri kaupunkia katselemassa paikkoja. Kesällä on myös ihana istua puistoissa piknikillä ja kuunnellen livemusaa. Muistan kuinka elokuussakin joka nurkassa joku soitti esimerkiksi kitaraa ja lauloi. Ihana tunnelma!

Prenzlauer Bergissä ja Friedrichshainissa kävelimme jonkin verran katuja pitkin fiilistellen vanhoja taloja, graffitteja, ravintoloita ja kahviloita, joita oli joka kulman takana. Viime kerralla kiersimme kaikki turistinähtävyydet, joten tällä kertaa keskityimme muihin juttuihin. Kuitenkin East Side Gallery, joka sijaitsee Spree-joen varrella Friedrichshainissa, oli pakko nähdä.

East Side Gallery

Tämä viikonloppu kului hyvässä seurassa shoppaillen, kierrellen, fiilistellen eri kahviloissa ja ravintoloissa sekä höpötellen tyttöjen juttuja. Mahtava viikonloppu oli. Toivottavasti kesä-Berliini tulee pian ;)

<3 Krista