VEGAANIHAASTE

Ystäväni haastoi minut vegaaniruokavaliolle tammikuun ajaksi. Itseni tuntien, tiesin, että tartun haasteeseen, vaikka alkuun epäröinkin. Aloitin vegaaniuden maanantaina 2.1 ja nyt pidetään ruokavaliota yllä koko tammikuun ajan. Liityttiin myös vegaanihaaste.fi sivuilla mukaan. Sivuilta saa paljon hyvää tietoa vegaaniudesta sekä inspiraatiota ruokiin. Hienoa huomata, kuinka moni tähänkin haasteeseen on lähtenyt mukaan. Eettistä sekä oikein toteutettuna hyvin terveellistä!

Isoin haaste minulle on jättää kananmunat ja kala kokonaan ruokavaliostani pois. Punaista lihaa ja kanaa ei ole tehnyt mieli pitkään aikaan, ja maitotuotteita en muutenkaan käytä. Nyt on neljä kokonaista päivää eletty ilman mitään eläinperäistä, ja täytyy todeta, että melko helppoa on ollut. Kananmunien tilalle vain uudet proteiinit! Kun aamupuuron sekaan sekoittaa riisiproteiinia ja maustaa kunnolla kardemummalla ja kanelilla tulee siitä melkein yhtä hyvää kuin valkuaisten kanssa.

Toinen asia, jota epäröin oli vatsani kunto. Herkkävatsani ei kovin hyvin kestä isoa määrää kasviproteiinin lähteitä kuten kikherneitä, linssejä ja papuja. Aloitankin niiden käyttämisen pikkuhiljaa. En myöskään lisäile näitä joka aterialle yhden päivän aikana. Ateriat, jotka sisältävät linssejä ja papuja tulisi minun pitää melko simppeleinä, jolloin ruoansulatus ei ole niin kovilla. Hapankaali, inkivääri ja kurkuma auttavat ruoansulatuksen toimintaa. Näitä käytänkin ahkerasti ruoanlaitossa. Nyhtökaura sekä tofu ovat parempia vatsalleni. Nyhtökaura on myös siinä mielessä hyvä proteiinin lähde, sillä se sisältää oikeasti paljon proteiinia ja vain vähän hiilihydraatteja. Pavut ja herneet sisältävät paljon myös hiilareita, jolloin muut hiilarin lähteet olisi hyvä jättää hieman vähemmälle.

Rasvat otan vanhoista tutuista hyvistä kuten avokadosta, pähkinöistä, siemenistä, tahinista ja öljyistä. Näitä lisäilen vanhaan malliin smoothieiden joukkoon, päivälliseen ja aamupalaan.

Proteiinin lähteenä toimivat nyt linssit, pavut, kikherneet, nyhtökaura, tofu ja proteiinijauheet. Myös kvinoa sekä kaurahiulateet sisältävät melko hyvin proteiinia. Onneksi nykyään löytyy hyvin kasviperäisia proteiinijauheita. Tällä hetkellä kaapista löytyy riisiproteiinijauhetta, jossa on 70 grammaa proteiinia sadassa grammassa. Proteiinijauheet on hyvä lisä esimerkiksi smoothieisiin. Käytän jauheita myös treenin jälkeisessä palautusjuomassa. Iltapala munakkaat ovat vaihtuneet proteiinipitoisiin smoothieisiin tai tuorepuuroihin. Yhtenä iltana tein myös proteiinilettuja vegaanisti. Niistäkin tuli oikein hyviä, vaikka vähän haastavaa oli pitää ne kasassa.

B12-vitamiinin saantiin tulisi myös kiinnittää huomiota vegaaniruokavaliossa. Oluthiivahiutaleet ovat yksi mainio lisä ruokavalioon tuomaan B-vitamiineja. Maultaan hiutaleet sopivat melkein kaikkiin lämpöisiin ruokiin. Ripottelenkin niitä yleensä lämpimän ruokani päälle. Otin myös käyttöön B12 vitamiinisuihkeen.

Tästä on hyvä lähteä, mielenkiinnolla katsotaan, miltä tämä ruokavalio tuntuu kuukauden kuluessa. Onneksi kotini läheltä löytyy myös ravintoloita, joista vegaaniruokaa saa helposti. Eli ei tarvitse ilman ravintoloitakaan elellä ;) Herkuttelu on myös helppoa, sillä voin jatkaa sitä melko samalla linjalla kuin ennenkin. Raakaherkut ovat melkein aina vegaanisia, onneksi!

Vointi on tällä hetkellä todella hyvä ja vatsakin vielä hyvin mukana. Kuukauden aikana päivittelen haasteen etenemistä. Luvassa luultavasti myös paljon vegaanireseptejä. Oikein mahtavaa uuden vuoden alkua :)

<3 Krista