HELPPOA ARKIRUOKAA: MAUSTEINEN KASVISSOSEKEITTO

Kasvissosekeitot ovat todella helppoja, herkullisia sekä terveellisiä arkiruokia, jotka valmistuvat melko nopeasti. Itse vuorotyötä tehdessä, tykkään varsinkin yövuorohin tehdä hieman kevyempää ruokaa, joka on myös lämmittävää. Kun tekee kerralla ison kattilallisen keittoa, on ruokaa valmiina muutamaan työvuoroon. Vielä jokin proteiini mukaan niin hyvä ja täyttävä annos on kasassa. Itse syön keittoni yleensä joko paahdettujen kikherneiden, vaalean kalan tai jopa kanan kanssa. Myös nyhtökaura on oiva vaihtoehto proteiinin lähteeksi keiton päälle. Sopii muuten todella hyvin. Jotkut hieman ihmettelevät yhdistelmiäni keittojeni kanssa, mutta aina on ollut hyvää!

Tykkään tehdä sosekeittoja myös siksi, että keittoon voi heittää melkeinpä mitä vain juureksia ja kasviksia, mitä kaapista löytyy. Tällä hetkellä suosikki kasviskeittoni koostuu ihanan kepeästä porkkanasta, myskikurpitsasta sekä bataatista, joka tuo pehmeyttä keittoon. Inkivääri on loistava raaka-aine, jolla on huimat terveysvaikutuksetkin. Inkivääri muun muassa ehkäisee tulehduksia, helpottaa pahoinvointia, edistää ruoansulatusjärjestelmän toimintaa sekä auttaa myös flunssan oireisiin. Sen maku sopii myös hyvin tämän tyyliseen keittoon muiden mausteiden kanssa. Syksy tuo tullessaan aina kunnon flunssa-aallon, mutta tämä keitto pitää pöpöt kurissa!

Annoksesta tulee kattilallinen keittoa.

1kg porkkanoita

½ bataatti

½ myskikurpitsa

puolikas chili

2 cm pätkä inkivääriä

1 sipuli

Loraus kookoskermaa

mausteita (himalajan suola, kurkuma, valkosipuli)

 

Pilko porkkanat, bataatti, myskikurpitsa sekä sipuli kattilaan ja keitä niitä vedessä kunnes ne ovat pehmenneet. Heitä sekaan myös inkivääri ja chili silputtuna. Vettä kannattaa laittaa vain sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Näin vettä ei tarvitse kaataa ollenkaan pois ennen soseuttamista, jolloin kaikki ravintoaineet jäävät keittoon. Kun vihannekset ovat pehmenneet, soseuta keitto kattilassa ja lisää haluamiasi mausteita sekä hieman kookoskermaa. Anna vielä hautua miedolla lämmöllä, jotta keitto maustuu oikein kunnolla.

Myös erilaiset yrtit sopivat keittoon. Itse tykkään varsinkin silputa tuoretta korianteria tai basilikaa mukaan. Korianteri antaa ihanan kepeää ja kirpsakkaa makua keittoon.

Maukasta päivää kaikille,

Krista