MEIDÄN JOULU

Meillä oli tänä vuonna toinen joulu, joka vietettiin täysin sokerittomasti. Menuuseen ei siis kuulunut yhtään suklaakonvehteja tai muita sokerilla höystettyjä ruokia. Toki raakasuklaata ja muita parempia herkkuja riitti. Ruokamme muutenkin oli ruokafilosofiamme mukaista, aika ton ton -ruokaa. Mutta herkullista sellaista. Voin todeta, että mielestäni nämä kaksi joulua ovat olleet parhaat, mitä ruokiin tulee.

Vietettiin aatto melkein kokonaan kahdestaan äidin kanssa. Käytiin perinteisellä joulujuoksulla ja avantouinnilla järvessä. Tosin tänä vuonna ei avantoa oikein ollut, mutta vesi yhtä jäätävää. Harvoin ollaan saatu juosta jouluaattona sateessa, mutta ei annettu sen häiritä. Perinteistä on silti pidettävä kiinni. ;) Vaihdettiin vaatteet kylmässä kopissa juoksun jälkeen ja pulahdettiin uimaan. Tämän jälkeen kylmässä kopissa vaatteet päälle, lämpimät glögit käteen (jotka jäähtyivät heti) ja nopeasti autoon. Joka vuosi nauretaan, että onko tässä mitään järkeä, mutta silti aina halutaan tuo tehdä. Tekee kuitenkin niin hyvää! Lenkin ja ulkoilun jälkeen on niin fresh olo ja kylmässä vedessä pulikointi pistää veren kunnolla kiertämään. Kotiin päästyämme mentiinkin heti saunaan ja laitettiin kasvonaamiot naamaan.

Riisipuuroa tehtiin lenkin jälkeiseksi välipalaksi. Keitettiin se manteli- ja kookosmaitoon. Päälle itse valmistamaa luumusosetta, caylonin kanelia sekä kookoshiutaleita. NAM! Aivan täydellistä. Yleensä olemme tehneet riisipuuron aamupalaksi, mutta tällä kertaa näin. Aamulla tehtiin vihersmoothiet ja syötiin itsevalmistamiamme karjalanpiirakoita.

Päätettiin, että kinkkua ei osteta tänä vuonna ollenkaan, eikä sitä kaivannutkaan. Kasvis ja kalalinja oli aivan parasta. Rosolli tehtiin tänä vuonna täysin raakana. Raastettiin punajuuret, kuutioitiin suolakurkut ja kesäkurpitsa. Siitä syntyi meidän rosolli. Kastike muodostui avokadoista, punajuuren mehusta ja sitruunasta.

Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä vegaanista juustoa. Reseptin otin Virpi Mikkosen Joulukirjasta. Juusto valmistettiin pääpirteittäin tofusta, manteleista ja yrteistä. Kuinka makeeta on kun tuollaisista aineista alkaa muodostua juustomainen massa ja seuraavana päivänä juustopallo on valmis. Tästä juuri pidän ruoanlaitosta kun oivaltaa, miten erilaisista raaka-aineista saa tehtyä  aivan uusia juttuja.

Samaisesta kirjasta halusin kokeilla myös sokerittoman hopeatoffeen valmistamista. Kuinka helppoa ja herkullista siitä tulikaan. Täytyi taas ihmetellä, miksi kaikki täytyy valmistaa valkoisesta sokerista ja muusta huonosta kun saman makuista tai parempaa saa paljon paremmista raaka-aineista. Suosittelen testaamaan.

Bataatti- ja lanttilaatikot syntyivät myös tietenkin gluteenittomasti ja maidottomasti. Bataattilaatikosta tuli super hyvää! Ehdottomasti ensi vuonna uudelleen. Paljon maukkaampaa kuin perunalaatikko. Punakaalihöystö on myös ehdoton lisuke joulupöytään. Herkullinen ja kevyt.

Illalla käytiin vielä kävelyllä viemässä kynttilät muistomerkille sekä osallistuttiin keskiyön kirkkoon. Vaikka emme ole kovin uskonnollisia on tämä kiva tapa. Kirkossa on tuolloin hyvä tunnelma kirjon ollessa aivan täynnä juhlaväkeä.

Meidän Joulumenu

 • Gluteenitonta saaristolaisleipää
 • Mätiä
 • Vegaanista juustoa
 • Kylmäsavuporoa, kylmäsavulohta, kylmäsavusiikaa
 • Lämminsavulohta
 • Bataatti- ja lanttulaatikot
 • Granaattiomenasalaattia
 • Punakaalihöystä
 • Raakarosolli + avokadopunajuurikastike

Ruokajuomana proseccoa

 • Appelsiini-suklaa raakakakku
 • Hopeatoffee (G, M, sokeriton)  Erittäin hyvää! Aivan kuin oikea hopeatoffee
 • Taatelikakku
 • Raakasuklaata

Huippu joulu takana, toivottavasti muillakin :) Nyt masut on täynnä ja virtaa riittää ensi viikkoon.

<3 Krista