VADELMARAAKAKKUA JA MANTELIKAKKUA

Teimme kahta erilaista kakkua Jonnan syntymäpäiville pari viikkoa sitten. Valkosuklaa-vadelmaraakakakkua sekä mantelikakkua. Äitimme oli bongannut mantelikakun reseptin Et-lehdestä. Kakku on kuivakakkumainen, todella ihanan makuinen. Ajattelimme myös, että samasta reseptistä voisi luoda täytekakun pohjat. Appelsiinin kuori tuo raikkautta kakkuun, sitä voi mielestäni lisäillä oman maun mukaan. Koristelimme kakun kookoskermalla sekä mustikoilla. Oli kyllä täydellistä!

Halusin tehdä jonkin raikkaan raakakakun mantelikakun rinnalle. Lueskelin reseptikirjojani lävitse ja päädyin noudattamaan Karita Tykän Sokeriton kirjassa olevaa reseptiä Valkosuklaa ruusukakku. Laitan alle suoraan Karitan oman reseptin. Raakakakkuja tehdessä kannattaa maistella massaa tehdessä ja lisäillä raaka-aineita (makeutusta, happoa..) oman maun mukaan. Harvoin resepti pysyy täysin samana kuin kirjassa olisi. Suosittelen kokeilemaan tätä raikasta kakkua, jossa maistuu kirpsakka kaakaovoi sekä vadelma. Alkuperäisessä reseptissä on vain 1 rkl sitruunan mehua, mutta itse lisäsin runsaammin. Oman maun mukaan siis. Taisinpa lisäillä jotain muutakin... Pohjan taas tein manteleista, taateleista ja kaurahiutaleista enkä käyttänyt kookoshiutaleita kuten alkuperäisessä reseptissä, sillä niitä en sillä hetkellä kaapista löytänytkään. Nämä kakut ovat valmistettu vain hyvistä raaka-aineista, eikä näiden syömisestä tarvitse potea huonoa omaatuntoa ;) Alla molempien kakkujen reseptit.

MANTELIKAKKU

200G mantelijauhetta

1 dl perunajauhoja

2tl leivinjauhetta

1tl appelsiinin kuorta

4 kananmunaa

1,5 dl kookossokeria (alkuperäisessä ohjeessa ruokosokeria)

1tl voita (voiteluun)

Päälle:

Kooskoskermaa ja marjoja

TAI kasvipohjaista maustamatonta jogurttia

Sekoita mantelijauhe, perunajauho, leivinjauhe sekä appelsiinin kuoriraaste keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat, kookossokeri ja hunaja kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon varovaisesti jauhoseos. Laita irtopohjavuoan väliin leivinpaperi ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 min. Varo, ettei kakku ylikypsy, jottei siitä tule kuivaa. Kakun jäähdyttyä voi sen koristella haluamallaan tavalla.

Valkosuklaa-vadelmaraakakakku (alkuperäinen ohje)

Pohja:

1,5 dl kookoshiutaleita

1,5dl manteleita

6-8 medjool taatelia

ripaus suolaa

Valkoinen täyte:

2,5dl cashew pähkinöitä (liota 4h)

40g raakakaakaovoita sulatettuna

0,7 dl kookosmaidon jähmettynyttä osaa

3rkl hunajaa

1rkl sitruunan mehua

Vadelma täyte:

2,5dl cashewpähkinöitä (liota 4h)

80g raakakaakaovoita sulatettuna

0,5dl kookosmaidon jähmettynyttä osaa

3rkl hunajaa

2dl vadelmia

1,5tl vaniljajauhetta

2rkl ruusuvettä (en käyttänyt)

Prosessoi pohjan raaka-aineet massaksi monitoimikoneessa. Massan voi jättää hieman rakeiseksi, jotta pohjassa säilyy kiva purutuntuma. Painele pohja irtopohjavuoan pohjalle (leivinpaperi välissä) tasaisesti. Siirrä jääkaappiin.

Prosessoi kaikki valkoisen täytteen raaka-aineet paitsi raakakaakaovoi tasaiseksi massaksi. Massan tulisi olla samettisen pehmeää. Jos kone ei ole kovin tehokas voi tässä mennä hieman enemmän aikaa. Sekoita lopuksi sula raakakaakaovoi monitoimikoneen avulla mukaan. Maistele ja lisää tarvittaessa makeutusta tai sitruunaa. Kaada pohjan päälle ja siirrä pakkaseen odottamaan.

Tee vadelma täyte samalla tavalla kuin valkoinen täyte. Kun massa on samettisen pehmeää kaada valkoisen pohjan päälle. Voit hieman sekoittaa täytteitä keskenään tai tehdä kuten minä ja laittaa täytteet päällekäin. Siirrä pakkaseen jähmettymään. Kun kakku on jähmettynyt voi sen koristella vaikkapa marjoilla. Nam nam!

Ihania herkkuhetkiä!

-Krista