6x SUOSIMANI RASVAT

Hyviä rasvan lähteitä on paljon. Tällä hetkellä ruokavaliossani lisään aina jonkin rasvan lähteen ateriaani, paitsi treenin jälkeiseen ateriaani. Kaapista löytyy aina avokadoja, erilaisia pähkinöitä, siemenistä chian sekä pellavansiemeniä tai -rouhetta, maapähkinävoita sekä kookosöljyä. Kaikki edellämainitut ovat monikäyttöisiä sekä herkullisia lisiä ruokaan kuin ruokaan. Vaihtelemalla rasvan lähteitä säilyy ruoassa monipuolisuus eikä itsekään kyllästy helposti.

Alla muutama mainitsemisen arvoinen asia kyseisistä rasvanlähteistä

-Avokadot sisältävät tyydyttämättömiä rasvoja, omega-3 rasvahappoja ja öljyhappoja. Ne ovat myös täynnä proteiinia, sinkkiä sekä kaliumia. Avokadot auttavat pitämään sinusta huolta niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Kuitujen ansiosta avokado pitää myös nälkää loitolla pidempään. Tämä super hedelmä auttaa myös laskemaan pahaa kolesterolia sekä auttaa ruoansulatusjärjestelmää toimimaan. Tässä vain muutama avokadon monista hyvistä hyödyistä!

-Pähkinät sisältävät myös paljon hyvälaatuista pehmeää rasvaa. Ne ovat myös täynnä proteiinia, vitamiineja, kuitua, mineraaleja ja antioksidantteja. Vitamiineista varsinkin E-vitamiinia on pähkinöissä paljon. Pähkinät laskevat verenpainetta, vähentävät pahaa kolesterolia sekä vähentävät syöpäriskiä.

-Chiansiemenistä saa hyvin energiaa, proteiinia, kuituja, vitamiineja (etenkin B-luokan), antioksidantteja, rautaa, sinkkiä sekä omega-3 rasvahappoja. Chiansiemenen on myös hyvä kalsiumin lähde. Chian siemenet sitovat itseensä 9-kertaisen määrän nestettä, joten ne on hyvä liottaa ennen käyttöä.

-Pellavansiemeniä käytän joko rouheena tai kokonaisina. Ne sisältävät myös paljon omega 3-rasvahappoja, kuitua sekä B- ja E-vitamiineja, kalsiumia ja magnesiumia. Pellavansiemet edistävät etenkin vatsan toimintaa; tasapainottaa suoliston toimintaa ja auttaa ruoansulatuksessa.

-100% maapähkinävoi sisältää hyviä rasvahappoja, B- ja E-vitamiinia sekä paljon proteiinia. Makeuttamaton ja suolaton maapahkinävoi on kunnon herkkua!

-Kookosöljyllä on monia hyödyllisiä vaikutuksia. Se muun muassa edistää rasvanpolttoa, sillä se nostaa energiankulutustasi. Öljy sisältää ns. keskipitkäketjuisia rasvahappoja. On tutkittu, että kookosöljy parantaa aivojen toimmintakykyä sekä sen sisältämä lauriinihappo tappaa bakteereja ja viruksia. Sydänsairausriski pienenee sekä kolesterolitaso laskee. Kookosöljyä on hyvä käyttää myös ulkoisesti. Sitä voi hieroa esimerkiksi hiuksiin sekä ihoon, joita se kosteuttaa erinomaisesti.

Näitä voi käyttää monella eri tapaa. Chiansiemenet sekä pellavansiemenet ja erilaiset pähkinät ovat helppo sekoittaa esimerkiksi puuron tai smoothien sekaan tai koristeeksi päälle. Myös maapähkinävoi tekee ihanan maun erilaisiin smoothieisiin. Avokadot ovat ihan huippuja sen vuoksi, että niitä voi lisätä melkein mihin vain! Välillä laitan avokadoa smoothien sekaan, jolloin smoothiesta tulee myös hyvin pehmeä ja kuohkea. Avokado on myös ihanaa riisikakkujen tai leivän päällä sekä siitä saa hyvää levitettä soseuttamalla se ja lisäämällä sitruunaa ja hieman suolaa. Avokadoa voi myös valmistaa uunissa, tätä en tosin itse ole vielä kokeillut. Nämä kaikki rasvanlähteet ovat myös mahtavia raakaleivonnassa. Avokadosta saa valmistettua esimerkiksi ihanaa suklaamoussea sekä raakakakun täytettä, pähkinöistä erilaisia super raakapalloja sekä -patukoita. Chiansiemenistä taas ihania vanukkaita. Ai että, nyt tekisi mieli kaikkia edellämainittuja!

Herkullista viikkoa rasvojen kanssa ;) Älkää pelätkö niitä vaan nauttikaa niistä.

-Krista