KESÄKAKKU (RAW)

Kesäloma ja kakkua sen kunniaksi! Minulla alkoi toissapäivänä muutaman viikon kesäloma, ihanaa. Tämä kakku on ihanan raikas, joka sopii hyvin kesäpäivän herkuksi. Sitruuna ja mango toimivat oikein hyvin yhdessä. Kakku toimii hyvin myös pelkästään sitruunatäytteen kanssa. Tällöin täytteen määrät voi tuplata, jotta kakusta tulee hieman korkeampi. 

6 + 1 vinkkiä onnistuneeseen raakakakkuun

 1. Sulata kookosöljy lämpöisessä vesihauteessa
 2. Ota kookosmaito tölkit jääkaapista pöydälle puolituntia tai tunti aikaisemmin 
 3. Raaka-aineet eivät saisi olla kovin erilämpöisiä. Jos esimerkiksi käyttää jääkaappikylmää kookosmaitoa, voi massa helposti juoksettua. 
 4. Marjat aina sulaneina, jos niitä kakun täytteeseen tulee
 5. Sitovat aineet (kookosöljy, psyllium) aina viimeisenä
 6. Jos käytät täytteessä banaania, käytä hieman vihertäviä banskuja. Mitä kypsempi banaani on, sitä vahvemman banaanin maun se tuo kakkuun. Tällöin kakun päämaku jää helposti banaanin maun varjoon. 

+ maistele, maistele ja maistele. No okei, muista jättää täytettä myös itse kakkuun. Mutta pointtina se, että vaikka ohjeess lukisi 2 rkl hunajaa, voit makusi mukaan laittaa vähemmän tai enemmän makeutusta. Sama happamuuden kanssa. Voit lisätä sitruunan kuorta tai mehua oman makusi mukaan. :) 

Ensimmäistä kertaa tein tänä keväänä kakun, jonka pohjassa en käyttänyt mitään hedelmää kuten viikunoita tai taateleita. Tämänkin kakun pohja on tehty kookosjauhosta, kookossokerista sekä kookosöljystä. Opin tämän tyylisen pohjan vierailemallani raakakakku workshopissa. Ihmettelin alkuun kun pohjan massa oli hyvin murumainen. Kookosöljy kuitenkin sitoo aineet yhteen pohjan jäähtyessä. Ei kannata koostumuksen siis hämätä. Jähmettymisen jälkeen pohja pysyy hyvin kasassa. Olen innostunut muutenkin tekemään raakakakkuja ilman pähkinöitä, sillä lopputulos on paljon kevyemmän oloinen. 

rawcake
raakakakku3.jpg
raakakakku4.jpg

Sitruunainen-mangokakku

Pohja

 • 1,5 dl kookosjauhoa
 • 1dl kookossokeria
 • 3rkl sulaa kookosöljyä 

Täyte 1

 • 4 dl kookoskermaa
 • 1-2 sitruunan raastettu kuori
 • 1 sitruunan mehut
 • 2 rkl hunajaa
 • 2 tl lesitiiniä (ei pakollinen)
 • 3/4 dl sulaa kookosöljyä

Täyte 2

 • 3 dl kookoskermaa
 • 0,5 sitruunan mehu
 • 1 kypsä mango
 • 2 rkl hunajaa
 • 2 rkl tocoa
 • 2tl lesitiiniä (ei pakollinen)
 • 1 rkl psylliumia
 • 3/4 dl sulaa kookosöljyä
 • 1/2 tl kurkumaa (tuo väriä)

Mittaa kaikki pohjan raaka-aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Massa jää hieman murumaiseksi. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Kaada pohjan massa vuokaan ja painele tasaiseksi. Laita pakkaseen. Käytin itse halkaisijaltaan 17cm vuokaa. 

Sekoita kaikki täytteen 1 raaka-aineet, lukuunottamatta kookosöljyä, joko blenderissä tai sauvasekoittimen avulla tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi tasaisena norona kookosöljy samalla prosessoiden sauvasekoittimen tai blenderin avulla. Kaada massa pohjan päälle tasaiseksi, ja aseta pakastimeen sillä aikaa kun valmistat toisen täytteen. 

Tee täyte 2 samalla tavalla kuin täyte 1. Lisää psyllium toiseksi viimeisenä juuri ennen kookosöljyä. Kaada täyte ensimmäisen kerroksen päälle, kun se on hieman jähmettynyt. Koristele haluamallasi tavalla esimerkiksi marjojen, syötävien kukkien tai kookoslastujen avulla. 

Anna jähmettyä pakastimessa vähintään tunti. Jos teet kakun seuraavalle päivälle, ota se sulamaan noin kaksi tuntia ennen. 

Ihanaa kesäpäivää :)

KROATIA: UNOHTUMATON VAELLUS

GOPR0278.JPG

Toukokuussa osallistuin koulun järjestämälle vaelluskurssille, joka pidettiin Kroatiassa. Kurssin järjestäjänä toimi Outward Bound Croatia. Kun kurssista tuli sähköposti ja pieni infopläjäys, ilmoittauduimme heti parin ystäväni kanssa sen kummempia miettimättä. Kroatia, lämpö, liikunta, uudet kokemukset! Why not. Kurssille osallistui ihan huikea porukka koulustamme. Kaikki buukkasivat omat lentonsa Kroatiaan. Me lensimme Kroatian pääkaupunkiin Zagrebiin tiistai iltana ja vaelluskurssi alkoi keskiviikkona klo 10 Gospicissa lähellä Velebit vuoristoa. 

Kurssin tarkoitus oli tutustuttaa ihmiset luontoon ja erilaisiin keinoihin luonnossa selviytymiseen. Elimme viisi päivää vuoristossa eväillä ja välineillä, joita meillä oli mukana rinkoissa. Meillä oli koko ajan kaksi opasta mukana, mutta he eivät oikeastaan olleet kuin turvana ja näyttämässä kartalta seuraavan kohteen. Tarkoitus oli, että oppilaat itse suunnistavat, päättävät aikataulun, tekevät nuotion, kasaavat majoituksen, valmistavat ruoan sekä tekevät kaikki elämiseen liittyvät asiat. Saimme kurssin alussa pressuja, köysiä sekä tarvittavat ruoat ja kattilat. Ryhmä jaettiin ruoka-, navigointi- ja varustetiimiin. Päivittäin ryhmän päätehtävä vaihtui. Ruokana meillä oli purkkiruokaa, kuten tonnikalaa ja tomaattimurskaa sekä pastaa ja leipää. Ruoka maistui yllättävän hyvältä pitkien päivien jälkeen. Nukuimme pressun alla vieri vieressä omissa makuupusseissamme. 

Yhtenä päivänä toimin matkan johtajana, ja suunnistin ryhmämme päivän ajan paikasta A paikkaan B. Päivän aikana huiputimme kaksi vuorta. Ensimmäinen vuori tuona päivänä oli Bacik Kuk, joka on noin 1300 metriä korkea. Ylösnousu 20kg rinkat selässä oli aikamoinen. Nousu oli oikeasti todella jyrkkää ja vaikeaa, sillä kivet jalkojen alla liukuivat pois ja nousun ollessa niin jyrkkää joutui käyttämään käsiä myös kiipeämisessä. Alas katsoessa näki ison pudotuksen alas, ja se jos mikä oli sykähdyttävää. Ylitimme vuoren huipun köysien ja tikkaiden avulla. Tämä oli aivan uutta minulle ja valehtelisin, jos väittäisin ettei pelottanut. Vaelluksen aikana oli monia hetkiä kun pääsi ylittämään itsensä. Koimme ystävieni kanssa unohtumattomia hetkiä ja monenlaisia tunteita tuli itse kullakin matkan aikana. Kokemuksia ei voi mitenkään sanoin kuvailla. Tuo reissu tulisi kaikkien kokea itse. 

Maisemat olivat melko vaihtelevia. Hienoimmat hetket oli vuorten huipuilla kun rankan kiipeämisen jälkeen sai istua alas ja nauttia näkemästään. Vuoronperään saimme nauttia laakeista vehreistä laaksoista, joilla kirmasi (puol)villihevosia, jylhistä vuorista ympärillämme sekä metsämaisemista. Nousut ja laskut olivat jyrkkiä, molemmat omalla tavallaan yhtä rankkoja. Yhtenä päivänä harjoittelimme kokonaisen päivän kalliokiipeilyä sekä laskeutumista köyden avulla jyrkkää seinämää pitkin alas. Kurssi tarjosi niin paljon uutta ja niin mahtavia fiiliksiä, että ei mitään rajaa. 

IMG_20180523_181446_508.jpg
GOPR0227.JPG
GOPR0153.JPG
GOPR0251.JPG
GOPR0343_1526823113703_high~2.JPG

Yksi parhaista jutuista matkassa oli puhelittomuus, jolloin oikeasti keskittyi maisemiin, kokemuksiin ja keskusteluihin kaverien kanssa. En tiennyt, että puhelimemme otetaan pois juuri ennen vaelluksen alkua. Alkuun harmitti, kun ei voinut ottaa hienoista maisemista kuvia. Pian kuitenkin oppi arvostamaan hetkiä ja elämää ilman puhelinta. Matkasta varmasti nautti aivan eri tavalla, kuin jos puhelin olisi ollut mukana. Muutamat kuvat, joita meillä on matkasta on otettu GoPro kameroilla, joita muutamalla opiskelijalla oli mukana.

Monta kertaa pohdinkin matkan aikana, kuinka nykyään puhelin kulkee joka paikassa mukana ja sitä tulee vilkuiltua aivan liikaa. Ihan turhaan. Kävellessä, töissä, julkisissa, syödessä, ennen nukkumaan menoa...huh..Ei ihme, jos välillä meinaa stressiä pukata. Huomasimme myös sen, kuinka stressitöntä elämä oli ilman puhelinta. Kukaan ei miettinyt koulu- tai työasioita tai mitään muutakaan mitä Suomessa oli meneillään. Keskityimme vain selviytymiseen ja kokemuksiin.

Kun viimeisenä päivänä saimme puhelimet takaisin, ei kukaan oikeastaan pitänyt kiirettä sitä avatessa. Ja kun sen puhelimen avasi, tuli myös kiire takaisin. Ihme juttu. Pitää muistaa pitää puhelittomia hetkiä yhä enemmän. Se tekee oikeasti vain hyvää! 

PS. Suosittelen Kroatiaa ehdottomasti vaelluskohteeksi! 

received_1727553993977446.jpeg
received_1727554397310739.jpeg
GOPR0435.JPG

OPISKELU VIERUMÄELLÄ

Kristakaro.jpg

Päätimme viime perjantaina toisen vuoden liikunnanohjaaja AMK opiskelut perinteisten Vierumäen tyttö- ja poikakalenteri 2019 kuvausten ohella. Sain kunnian poseerata toukokuun kuvassa ystäväni kanssa. Yksi parhaista asioista koko Vieru vuodessa onkin ollut saada tutustua aivan mahtaviin tyyppeihin, ja saada monta uutta ystävää. Meidän vuosikurssin tyttö- ja poikakalenterit tulevat myyntiin ensi syksynä! Kuvaukset pidettiin Tampereen Kuivaamolla, jossa oli juuri oikeanlainen tunnelma meidän kalenteriin. Postauksessa olevat kuvat ovat omia kuviamme paikan päältä varsinaisten kuvausten jälkeen. Kuvat, jotka tulevat kalenteriin, ovat ammatti valokuvaajan ottamia musta-valkokuvia. 

Vuosi on ollut yksi elämäni parhaista. Hain viime keväänä kouluun Haaga-Helian Vierumäen kampukselle opiskelemaan liikunnanohjaajan tutkintoa, joka kestää pääsääntöisesti kolme vuotta. Esivalintakokeen jälkeen pääsin jatkoon varsinaisiin pääsykokeisiin, jotka kestivät kaksi päivää. Ensimmäinen päivä sisälsi urheilutestit, ryhmäkeskustelun sekä aineiston lukemisen, ja sen pääpointtien esittämisen opettajalle luokassa. Päivän päätteeksi kerrottiin, ketkä pääsevät jatkamaan seuraavalle päivälle. Toinen päivä sisälsi paljon psykologisia testejä sekä haastattelun. Lisäpisteitä sai myös esimerkiksi työkokemuksista ja aikaisemmista koulutuksista. Minähän luulin, että tähän hyväksiluetaan vain liikunta-alan kokemukset, joten tyhmänä en tuonut mitään todistuksia mukaan. Kannattaa siis ehdottomasti ottaa kaikki mahdolliset todistukset mukaan. Onneksi sain silti sähköpostin myöhemmin kesällä pääsystäni sisään kouluun! Olin niin innoissani ja yllättynyt, vaikka kokeet menivätkin hyvin. Haaveissani oli kauan ollut päästä opiskelemaan liikunta-alaa, ja nyt se oli totta! 

Krista Salonen
Krista Karoliina.jpg
Krista Salonen

Toisen AMK-tutkintoni vuoksi sain hyväksiluettua ensimmäisen vuoden lukuunottamatta pedagogiikkaa. Meitä oli noin kymmenen uutta oppilasta, jotka aloittivat suoraan toiselta luokalta. Ensimmäisen vuoden opiskeluista minulla ei siis ole juuri kerrottavaa. Toisena vuotena opiskelijat pääsevät valitsemaan kolmesta pääaineesta kaksi. Nämä pääaineet ovat kilpa- ja huippu-urheilu, liikuntapalvelut sekä kunto- ja terveysliikunta. Itse valitsin ensimmäisen syksyksi ja viimeisen kevääksi. Ensimmäisenä vuotena opiskellaan kaikkia kolmea ainetta sekaisin. 

Kilpa- ja huippu-urheilu sisälsi paljon yläkoululeirityksiä, joissa me oppilaat toimimme ohjaajina. Vedimme nuorille urheilijoille fysiikkatunteja sekä erilaisia luentoja liittyen urheiluun, ravitsemukseen ja elämäntapoihin. Pidimme myös yksilökeskusteluita liittyen motivaatioon ja urheilijan tavoitteisiin. Leirityksien lisäksi syksyyn kuului johtajuutta, ravitsemusta sekä urheilutestausta. Testejä teimme käytännössä yläkoululeirityksillä urheilijoille. Maanantaisin oli ns. coaching clinicsit, joissa muutama opiskelija vuorollaan piti käytännön tunnin muille oppilaille annetusta aiheesta, esimerkiksi. koordinaatio tai vauhtikestävyys. Nämä olivat mielestäni todella kivoja käytännön tunteja. 

Kevään pääaineeni oli kunto- ja terveysliikunta, jonka valitsin myös kolmannen vuoden pääaineeksi. Viimeisenä vuotena kolmesta pääaineesta valitaan yksi aine, jota opiskellaan koko viimeinen vuosi. Kevät oli hyvin työntäyteinen, mutta super mielenkiintoinen. Kunto- ja terveysliikunnan toisen vuoden opintoihin kuuluu personal trainer opinnot, pedagogiikka (yksilötasolla), soveltavan liikunnan osio sekä kannattavan liiketoiminnan tunteja. Myös kunto- ja terveysliikunnasta pidettiin joka maanantai klinikat, joissa syksyn tapaan pidimme pienryhmissä käytännön tunnin liittyen annettuun aiheeseen. Oma ryhmänäni piti tunnin yhdistelmäharjoittelusta.

Kunto- ja terveysliikuntaan kuuluu toisella vuodella PT-opinnot, johon saa pätevyyden kurssin suoritettua.  Kevään aikana työskennellään oman asiakkaan kanssa kohti hänen tavoitettaan. Projektissa pääsi hyödyntämään opittuja asioita luennoilta (ravitsemus, harjoitustyylit) sekä pedagogiikasta (motivaatio, tavoitteet). Asiakkaalle suunniteltiin harjoitus- ja ravitsemusohjelma, jotka pohjattiin tavoitteeseen, joka alussa asetettiin. Asiakkaan kanssa käytiin treenailemassa kerran viikossa. Koulu tarjosi myös mahdollisuuden tehdä erilaisia testejä, kuten InBody- kehonkoostumusmittauksen.

Soveltavassa osiossa perehdyttiin mielisairauksiin, ja siihen, mitä ottaa huomioon suunniteltaessa ohjattua tuntia mielenterveyspotilaille. Pääsimme myös vetämään käytännössä liikuntatunteja mielenterveyskuntoutujille. Pääaineiden lisäksi koulussa valitaan valinnaisia kursseja, joita minulla oli kilpaurheilutestaus, futsalin opiskelijoiden SM-kisat, psykomotoriikan intensiivikurssi Tsekeissä ja vaelluskurssi Kroatiassa. Kaikki valitsemani valinnaiskurssit olivat hyvin mielenkiintoisia. On myös mahtavaa, että koulun kautta pääsee matkustamaan erilaisiin paikkoihin. 

Toisella luokalla perehdytään myös itsensä brändäykseen ja tuotteistamiseen. Tämä on mielestäni super mielenkiintoista ja tärkeää nykyajan työmarkkinoilla. Kevään aikana tuli myös "perustaa" jokin palvelu ja tehdä palvelulle kustannuslaskelmat. Palvelun piti olla liitoksissa omaan kuvitteelliseen yritykseen. Olen itse kiinnostunut yrittämisestä tulevaisuudessa, jolloin palveluiden kehittäminen, laskelmat ja itsensä brändäys korostuvat.

Koulu tarjoaa todella paljon, jos vain tajuaa hyödyntää kaikki mahdollinen tarjonta. Ammattikorkeakoulut, kuten tämäkin, on pohjimmiltaan melko itsenäistä ja projektiluontoista oppimista ja toimimista. On melko paljon itsestä kiinni, mitä oppii ja saa koululta. Kun pääsin kouluun ja aloitin tämän toisen AMK-tutkinnon opiskelut, päätin, että otan koulusta kaiken irti ja vastuuta mahdollisimman paljon. Tämä päätös piti, ja olen iloinen, että päätös piti. Vuosi on ollut todella huikea ja koen, että olen oppinut todella paljon. Koulussa parasta on se, että pääsee tekemään asioita käytännössä, pääsee työskentelemään projektien merkeissä työelämän kanssa ja se, että kaikki mitä opiskellaan on super super mielenkiintoista. Koulu ei ole luennoilla istumista, ja tämä tuleekin monelle yllätyksenä. Jos tänne haluaa, kannattaa varautua siihen, että opiskelu on melko itsenäistä. :)

JK
Krista Salonen

Ensi syksynä on sitten lähtö Irlantiin, jossa opiskelen syyslukukauden. Jänskää, mutta niin kivaa! 

BRUNSSI

brunch1.jpg

Kaikki, jotka minut tuntevat, tietävät, että rakastan ruokaa ja ruoanlaittoa. Siksi rakastan myös brunsseja ja pitkiä aamupaloja! Niissä yhdistyvät hyvä ruoka ja hyvä seura. Päivän ensimmäinen ruoka on aina paras ja siksi siitä onkin mukava tehdä mahdollisimman hyvä. Arkisin ei ole aikaa pitkille aamupaloille, mutta yritän silti tehdä ruoalle aikaa ja tehdä siitä mahdollisimman maukkaan.

Postauksessa olevat kuvat ovat koti brunssiltamme, jonka teimme pari viikonloppua sitten. Vietimme pitkästä aikaa perheen kanssa rauhallisen lauantain. Nukuimme pitkään ja teimme herkullisen brunssin, jota sai nauttia toista tuntia. Suosittelen tekemään tällaisia pidempiä rauhallisia aamupaloja vapaapäivinä. Mikä onkaan parempaa kuin täynnä oleva pöytä kaikkea terveellistä herkuteltavaa ja seuraa joko perheen tai ystävien kesken.

brunch.jpg
brunch2.jpg

Oma tekemät brunssit ovat parhaita, mutta välillä on myös ihana istua valmiiseen pöytään ja mennä ulos syömään. Ainakin Helsingissä on paljon erilaisia aamupala ja brunssi vaihtoehtoja pilvinpimein.

Meidän rauhallisessa aamussa nautittiin tällä kertaa vihersmoothieta, pannukakkuja hedelmillä ja marjoilla, chiapuddingia vadelmahillolla ja granolalla sekä kauraleipää erilaisilla höysteillä. Aamupala- ja brunssipöydissä saa käyttää mielikuvitusta niin paljon kuin pystyy. Pöydän voi täyttää erilaisilla suolaisilla makupaloilla, aamupala henkisellä otteella ja joskus on kivempi tehdä enemmän lounasmainen pöytä. Erilaiset smoothiet ja smoothiebowlit, tuore leipä, munakkaat, shakshukat, pannukakut, voihvelit, aamupala muffinsit, jogurtit, puddingit ja raakaherkut ovat kaikki ihania vaihtoehtoja parempaan aamupalaan! Ja tietenkin hyvä kahvi kuuluu aamuun.

Vihersmoothie

 • lehtikaalta
 • pinaattia
 • ananasta
 • varsiselleriä
 • sitruunaa
 • vettä

Pannukakut (3:lle)

 • 3 banaania
 • 3 kananmunaa + 2 valkuaista
 • 3 rkl kaurahiutaleita
 • 3 rkl riisijauhoa
 • 2 rkl psylliym
 • kardemummaa
 • ripaus suolaa

Blendaa ainekset keskenään sekaisin. Anna hetki seisoa ja kuumenna pannu. Paista pannukakut suht miedolla lämmöllä pienessä määrässä kookosöljyä. Nauti marjojen ja hedelmien kera.

Chiapudding

 • 1 dl kookosmaitoa
 • 2 dl mantelimaitoa
 • 4-5 rkl chiansiemeniä
 • vaniljajauhetta

Sekoita siemenet maitoihin ja anna seisoa jääkaapissa mielellään yön yli. Sekoittele ja lisää tarvittaessa nestettä.

Vadelmahillo

 • 200 g vadelmia
 • 1-2 rkl chiansiemeniä
 • hunajaa maun mukaan

Muussaa sulaneet vadelmat mössöksi. Lisää siemenet ja hunaja. Sekoita hyvin. Anna seisoa mielellään yön yli. Nauti puddingin tai jogurtin kanssa.

Mahtavaa aurinkoista Pääsiäistä!

KUUSIJÄRVEN ULKOILUALUE: liikuntaa, savusauna ja avanto

kuusijärvi

Kävimme viikonloppuna porukalla Kuusijärven ulkoilualueella. Alue on nykyään suositumpi kuin koskaan talviaikaan. Ainakin siltä se tuntuu, enkä ihmettele. Alue on mahtava paikka rentoutumiseen. Lauantaina oli ihan super sää, aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Päätimme lähteä ulkoilemaan, savusaunaan ja uimaan! Vedin muille jalkapainotteisen treenin järven jäällä, jonka jälkeen suuntasimme ostamaan rannekkeita rannan savusaunaan.

Savusauna on todella suosittu! Kannattaa mennä ajoissa paikan päälle, ja hieman jopa odottamaan ennen kuin lipunmyynti alkaa, jotta varmasti pääsee sisään. Savusauna aukesi lauantaina klo 14 ja täyttyi samantien. Onneksi pääsimme. Savusauna on ihanan rentouttava ja sieltä pääsee nopeasti pulahtamaan avannossa. Muutaman kerran saunomista ja avantoa vuoron perään niin kunnon rentoutuminen on taattu. Tämän setin jälkeen kahvi ja ruoka maistuu paremmalta kuin koskaan.

Päärakennuksessa on kahvila/ravintola, jossa myös joka päivä tarjoillaan lounasta. En itse ole pitkään aikaan jäänyt paikan päälle syömään, mutta joskus voisi lounaskeittoa kokeilla. Alueella on talvisin myös ladut sekä juoksu/kävelymahdollisuus. Kuusijärvelle pääsee melko nopeasti Helsingistä puolessa tunnissa tai kuten me ajelimme Keravalta 15 minuuttia.

savusauna.jpg
kuusis.jpg
kuusijärvi.jpg
kuusiss.jpg

MUSTAHERUKKA-RAAKAKAKKU

raakakakku

Tulin viikonloppuna Vierumäeltä viettämään viikonloppua äitini luokse pääkaupunkiseudulle. Kevät selkeästi alkaa tulemaan ja se on saanut minuun ihan uutta energiaa! Junassa matkalla viikonlopun viettoon, en malttanut odottaa, että pääsen kauppaan ja keittiöön tekemään kaikkea ihanaa ja herkullista.

Olen asunut Vierumäellä suurimman osan ajasta nyt viime elokuusta lähtien. Aika on kulunut ihan hullun nopeasti ja aikani on mennyt opiskeluun, uusiin kavereihin tutustumiseen sekä urheiluun. Muuna aikana olen matkustellut, nähnyt kavereitani ja sukulaisiani. Paljon on myös riittänyt kouluhommia vapaa-ajalla! Asun kahden ihanan koulukaverini kanssa opiskelija-asunnossa opiston vieressä. Asunnossa on kaikki tarpeellinen, mutta ei juuri muuta. Astiat ja miljöö ei ole inpiroinut minua kokeilemaan ja kuvailemaan ruokiani. Mutta. Onneksi tuntuu, että alan saamaan senkin innon takaisin! Vuosi on ollut huikea ja tapahtumarikas. Olen kyllä tyytyväinen, mitä kaikkea on tapahtunut ja mitä olen saanut aikaan. Sen kunniaksi, pala tätä ihanaa kakkua! Antaa kevään tulla :)

raakakakku
raakakakku
raakakakku

Pohja

 • 2dl kaurahiutale
 • 0,75dl kookoshiutaleita
 • 10 tuoretta taatelia (kivet poistettuina)
 • Ripaus suolaa

Chiahillo

 • 1 dl sulaneita mustaherukoita
 • 2 rkl chiansiemeniä
 • hunajaa maun mukaan

Mustaherukkatäyte

 • 2 dl kookoskermaa
 • 1/2 kypsä banaani
 • 1 dl sulaneita mustaherukoita
 • 2 rkl hunajaa
 • 0,75 sulaa kookosöljyä

Kermatäyte

 • 4 dl kookoskermaa (kookosmaito tölkin jähmettynyt osa)
 • 1/2 kypsä banaani
 • 2 rkl hunajaa
 • 1 sitruunan raastettu kuori
 • 0,5dl sitruunanmehua
 • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
 • 2 rkl lucumaa (ei pakollinen)

Chiahillo. Muussaa sulaneet mustaherukat haarukalla mahdollisimman mössöksi. Sekoita chian siemenet ja hunaja marjoihin. Anna seoksen turvota vähintään 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.

Pohja. Prosessoi kaikki pohjan aineet monitoimikoneessa pehmeäksi massaksi. Aseta leivinpaperi irtopohjanvuoan pohjalle ja taputtele massa tasaiseksi pohjaksi. Voit käyttää apuna myös lusikkaa, jolla on helppo tasoittaa pinta.

Mustaherukkatäyte. Prosessoi kaikki aineet, paitsi kookosöljy, monitoimikoneessa tasaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi kookosöljy joukkoon. Maistele ja lisää tarvittaessa makeutusta tai marjoja ja sitruunaa tuomaan lisää happoa. Kaada seos pohjan päälle. Kaada varovasti niin, että seosta ei mene reunoille asti, jolloin kermatäyte täyttää reunat ja lopputulos pysyy vaaleana. Siirrä pakkaseen jähmettymään siksi aikaa kun valmistat kermatäytteen.

Sitruuna-kermatäyte. Prosessoi kaikki täytteen raaka-aineet, paitsi kookosöljy, takaiseksi massaksi. Lisää lopuksi kookosöljy. Kaada seos hieman jähmettyneen mustaherukkatäytteen päälle.

Annostele lopuksi chiahillo pienten lusikoiden avulla pieniksi kasoiksi kermatäytteen päälle. Käytä ohutta tikkua (esim. grillitikku), jolla teet koristeita kakun päälle hillon avulla. Jos haluat kakusta kokonaan valkoisen, annostele hilloa nokareina mustaherukka täytteen päälle ja vasta sitten lisää kermatäyte niiden päälle. Kelmuta vuoka ja siirrä pakkaseen jähmettymään 1-2 tunniksi.

Koristele pensasmustikoilla.

Ihanaa kakku hetkeä!

 

   

   

  VIIKON KAHVILA: KAHVILA KUUMA

  kuuma

  Viikon ruokapaikaksi valitsin kahvilan Kuuman, joka sijaitsee Punavuoressa Albertinkadulla. Olen käynyt kahvilassa pari kertaa kahvittelemassa. Aivan liian vähän siihen nähden kuinka lähellä paikka on kotiani sekä kuinka hyvää aamupalaa sieltä saa! Kahvila on erittäin kotoisa sekä eläinystävällinen. Kahvilasta saa trendikästä aamupalaa avokadoleipineen ja vihersmoothieineen. Kunnon Instagram materiaalia ;) Myös perinteisempiä leivonnaisia on tarjolla.

  Kahvilan perusti kaksi sisarusta muutama vuosi sitten. Luin haastattelun näistä kahdesta nuoresta naisesta, ja voin vain ihailla, kuinka uskaliaita he olivat perustaessaan haluamansa kahvilan vähällä rahalla sekä kokemuksella. He ovat onnistuneet hyvin. Toivon, että Kuuma pysyy yllä pitkään!

  Kuumasta saa aamupalan lisäksi myös raakakakkua sekä croissantteja ja muuta makeaa. Erilaisia kahveja löytyy myös paljon. Aamupalan voi ostaa settinä kuten me teimme tai ottaa vain yksittäisiä tuotteita. Kahvila eroaa mielestäni sisustukseltaan monista muista kahviloista. Kuumassa on ihanan turkoosit lattiat, tiski on vuorattu valkoisilla laatoilla ja pieniä yksityiskohtia on paljon. Tuunelma on rennon mukava. Palvelu on ollut myös ystävällistä, vaikka kahvilassa olisi ollut kiire. Samassa tilassa on myös pieni kauppa, joka myy esimerkiksi koruja ja tekstiilejä.

  Viime viikolla kävimme siskoni kanssa Kuumassa aamupalalla. Otimme molemmat aamupala tarjottimen, johon kuuluu avokadoleipä, chiavanukas tai vihersmoothie, kahvi ja mehu. Lisäksi otimme munakokkelia. Tuo inkiväärinen mehu oli super hyvää ja raikasta! Kaikki erittäin maukkaita! Suosittelen käymään, kahvilalle 10+. Kahvila aukeaa arkisin jo klo 8 aamulla, mikä on plussaa. Sunnuntaisin ja maanantaisin kahvila on suljettuna.

  Torstaina meillä onkin lähtö Pariisiin, katsotaan millaisia kahviloita ja ravintoloita sieltä löytyy!

  kuumakahvila
  kahvila kuuma
  kahvila kuuma
  kahvila kuuma

  RAAKAPALLOT

  Ah nämä niin helpot ja herkulliset raakapallerot ovat täydellisiä terveellisempään herkutteluun! Raakapallerot ovat varmaan helpoin ja yksinkertaisin raakaherkku, jonka tiedän. Palloihin voi laittaa melkeimpä mitä vaan. Kaappien jämät toimivat hyvin. Tässäkin reseptissä käytin aineita, joita kaapeista sattui löytymään. Erilaiset pähkinät ja pähkinävoit, kaura-/tattarihiutaleet, kvinoa, kookosjauho tai -hiutaleet, öljyt, mausteet, taatelit, kuivatut viikunat ja luumut, banaani, raakasuklaajauho ja -massa, kaakaonibsit, kuivatut marjat sekä niin monet muut ainesosat sopivat pallojen tekoon hyvin.

  Tein pienen satsin palloja; osan halusin jättää suklaisiksi sekä osaan halusin lisäksi lakritsin makua. Suklaa ja lakritsi sopivat mielestäni hyvin yhteen. Jos oma makumieltymyksesi ei ole lakritsin perään, voi jauheen jättää pois..

  raakapallot
  blissballs
  blissballs

  Suklaiset ja lakritsaiset raakapallot

  • 1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

  • 1 dl pähkinäsekoitusta

  • 10 tuoretta taatelia

  • 2 rkl maapähkinävoita tai muuta 100% pähkinälevitettä

  • 2 rkl raakasuklaajauhetta

  • ripaus kardemummaa ja ceylonin kanelia

  Sekä puoleen massasta: 1 rkl lakritsinjuurijauhetta.

  Mittaa kaikki ainekset (paitsi lakritsinjuurijauhe) monitoimikoneeseen ja prosessoi tasaiseksi. Massan tulisi olla tahmeaa, jotta palloja on helppo pyöritellä. Ota puolet massasta pois ja pyörittele sopivan kokoisia pienehköjä palloja. Lisää loppuun lakritsinjuurijauhe ja prosessoi vielä hetki massaa monitoimikoneessa. Pyörittele massasta samanlaisia palloja.

  Koristelin pallot huoneenlämpöisellä cashewpähkinätahnalla pientä lusikkaa käyttäen, nautiskele hyvän kahvin ja seuran kera.

  Kivaa viikonloppua!

  SUKLAA-MAAPÄHKINÄVOI RAAKAKAKKU

  raakakakku

  Nykyään, jos mieleni tekee jotain makeaa, teen useimmiten joko raakasuklaata eri versioin tai tuhtia raakasuklaakakkua. Molemmat toimivat makeanhimon selättämiseen. Tämän kakun tekoon ei mene tunteja eikä sitä myöskään tarvitse pitää pakkasessa monta tuntia jähmettyäkseen. Kunhan kookosmaidot ovat jääkaapissa, niin kakku on hyvin nopea tehdä vaikka yllätysvieraille. Kakku toimii oikein hyvin myös ilman maapähkinätäytettä, mutta se tekee tästä vielä herkumman!

  Halusin tutustuttaa ystäväni raakakakkuihin hänen ollessaan melko ennakkoluuloinen niitä kohtaan. Teimme kakun yhdessä, jolloin hän pääsi näkemään kuinka helppoa raakakakun teko on sekä tietenkin maistamaan lopuksi. Kakku maistui hyvin ensikertalaisellekin. En tiedä, mistä ennakkoluulot ihmisillä johtuvat raakaherkkuja kohtaan, mutta onneksi monen ennakkoluulot ovat vain ennakkoluuloja ;)

  Määrät eivät ole aivan tarkkoja, mutta tärkeintä onkin, että maistelee tekovaiheessa massoja. Lisää makeutusta, suolaisuutta tai suklaata oman maun mukaan. 

  Suklaa-maapähkinä raakakakku

  Pohja

  • 2dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 1dl kuorittuja manteleita
  • 10 tuoretta taatelia
  • 2rkl raakakaakaojauhetta
  • ripaus suolaa ja kardemummaa
  • 1-2rkl vettä

  Maapähkinävoitäyte

  • 15 tuoretta taatelia
  • 4 isoa rkl maapähkinävoita (100%)
  • 1 dl kookoskermaa
  • 2 rkl kookosöljyä
  • ripaus suolaa

  Suklaatäyte

  • 2 tölkkiä kookosmaidon kovaa osaa
  • 1-1,5 dl raakakaakaojauhetta
  • 0,5 dl sulaa kookosöljyä
  • 0,5 dl sulaa kaakaovoita
  • 5 tuoretta taatelia
  • (2tl soijalesitiiniä)

  Mittaa täytteiden kookosöljy sekä kaakaovoi kulhoihin ja laita sulamaan vesihauteeseen. Mittaa pohjan aineet monitoimikoneeseen ja surauta massaksi. Painele massa irtopohjavuokaan tasaiseksi pohjaksi. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

  Prosessoi kaikki (kookosöljy vasta lopuksi) maapähkinävoitäytteen ainesosat tasaiseksi monitoimikoneen tai tehokkaan blenderin avulla. Lisää maapähkinävoita, suolaa tai taateleita oman maun mukaan. Levitä pohjanpäälle ja siirrä pakkaseen odottamaan.

  Kaavi kookosmaitotölkin kovettuneet osat tehosekoittimeen, lisää myös raakakaakaojauhe, taatelit sekä soijalesitiini. Surauta tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi sula kookosöljy sekä kaakaovoi. Jos täyte ei ole mielestäsi tarpeaksi makea, lisää taateleita tai vaikkapa hunajaa. Kun massa on silkkisen tasainen kaavi täyte toisen täytteen päälle. Koristelimme kakun pähkinämurulla. Laita hetkeksi pakkaseen.

  Kakkua pidimme noin 20 minuuttia pakkasessa, jonka jälkeen kävimme kakun kimppuun!

  Iloista Vappua!

  raakakakku

  PÄÄSIÄISMUNAT

  Pääsiäisviikonloppu on kohta täällä, ja siksi haluankin jakaa tekemieni pääsiäismunien ohjeen! Suklaamunat eivät koskaan ole kuuluneet suosikkeihini, siis tavalliset kaupasta ostettavat pääsiäismunat. En tykännyt niistä lapsena enkä pidä niistä tänäkään päivänä. Kindermunat olivat asia erikseen, ne olivat minun pääsiäisherkkuni pienenä. Äiti sai joka vuosi, melko pitkäänkin, piilottaa kotiimme kinderit, joita sitten etsimme.

  Kun olin pieni, oli minun saatava joka vuosi rahkapiirakkaa. Muistan, kuinka äiti oli tehnyt rahkapiirakan valmiiksi jääkaappiin pääsiäistä varten, ja kuinka me parhaan ystäväni kanssa syötiin se kokonaan suoraan vuoasta lusikoilla suuhun koulupäivän päätteeksi. Oli se niin hyvää! Pääsiäisenä teimme myös aina pashan, jossa parasta oli sen koristelu värikkäillä karkeilla.

  Palmusunnuntaihin kuului noidaksi tai kissaksi puketuminen ja naapureiden ovilla käynti. Kilpailtiin siitä, kenellä oli päivän päätteeksi isoin saalis. Loppupäivä meni suklaita syödessä. Miksi lapsena pystyi syödä kasan karkkia, eikä siitä tullut huono olo? Ainakin näin muistaisin. Pääsiäisessä on myös kivaa kevään tuntua, aurinko paistaa ja pihalla on jo hieman lämpimämpi. Kesä olisi tänä vuonnakin minun puolestani jo tervetullut!

  Pääsiäisen vietän tänä vuonna kokonaan töissä, joten en pääse viettämään perinteisesti perheen kanssa pitkää viikonloppua. Jotain pääsiäiseen liittyvää tulee kuitenkin aina tehdä, herkkuja tietenkin. Tänä vuonna tein suklaamunia hieman eri tyylillä. Näistä tuli hyviä! Resepti syntyi vähän vahingossa suunnittelematta. En ajatellut, että tattari sopisi näin hyvin makeisiin herkkuihin, mutta todellakin toimi! Munat ovat myös super nopeita ja helppoja tehdä. Käytin puolikkaasen taikinaan 2rkl lakritsanjuurijauhetta, jolloin sain kahta eri makua. Laku toimi myös erinomaisesti.

  Pääsiäismunat

  • 2dl tattarihiutaleita
  • 0,5dl cashewtahnaa
  • 10 kpl tuoreita taateleita
  • vaniljajauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1-2dl raakakaakaomassaa
  • haluamaasi makeutusta tarvittaessa (hunaja, kookossokeri...)
  • (1-2rkl lakritsinjuurijauhetta)

  Prosessoi kaikki paitsi kaakaomassa monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Pyöritä massasta soikeita palloja. Jos haluat myös lakritsinmakuisia, pyöräytä puolet massasta vielä kerran monitoimikoneessa lakritsinjuurijauheen kanssa. Laita munat hetkeksi pakkaseen. Pallot on helpompi kuorruttaa kun ne ovat kylmiä.

  Sulata raakakaakaomassa vesihauteessa. Riippuen massasta ja omasta mieltymyksestäsi, lisää makeutusta vaikkapa hunajasta. Pyöräytä pallot sulassa kaakaossa ja laita jääkaappiin. Toista toisen kerran. Valuta lopuksi suklaasta raitoja pientä lusikkaa käyttäen.

  Ihanaa Pääsiäistä!

  VIIKON KAHVILA: CAFE PAULIG KULMA

  Viime vuonna Kluuviin avattu kahvila Kulma ilahdutti minua kovasti. Pääsääntöisesti kaikki terveys kahvilat ovat hieman kauempana keskustan ulkopuolella. Kaipasin keskelle keskustaa kivaa kahvilaa, jossa olisi hyvät raakakakku vaihtoehdot sekä muuta terveellistä syötävää. Siksi ilahduinkin kun kuulin, että Turussa sijaitsevan Pure kahvilan tuotteita tulisi jatkossa saamaan myös Helsingin keskustassa.

  Kulmasta saa lounassalaatteja, smoothieita, keksejä, paljon erilaisia kahveja, raakakaakaota (nam!) sekä tietenkin raakakakkuja. Superkahvia en ole vielä maistanut, mutta pakko testata! Salaattien pohja on monipuolinen ja värikäs sekä päälle saa valita proteiinin lähteen itse. Kasvissyöjillekin löytyy aina vaihtoehto. Vitriinissä on valittavissa useita erilaisia raakakakkuja, joten vaihtoehtoja kyllä löytyy jokaiseen makuun. Kulmassa toimii myös baristakoulu.

  Kulmasta saa myös "tavallisia" leivonnaisia kuten pullia ja keksejä. Kahvilassa yhdistyykin hienosti perinteisyys sekä raakaleivonta. Kaikille löytyy kaikkea.

  kulma

  Hyvä paikka piipahtaa shoppailun lomassa tai muuten vain treffata kavereita tai perhettä keskellä keskustaa. Olen jo useaan kertaan kahvilassa vieraillut, viime perjantaina kävimme herkuttelemassa äidin ja siskon kanssa.

   

  TERVEELLISEMMÄT SUKLAAMUFFINSIT

  Viikonloppu herkuksi oli aika tehdä pitkästä aikaa suklaamuffinseja. Nämä hieman terveellisemmät versiot onnistuivat oikein hyvin. Tuhdin suklaisia ja ihanan pehmeitä. Jos haluat herkutella hieman terveellisemmin vaikkapa ensi viikonloppuna, kannattaa testata alla olevaa reseptiä. Gluteenittomat, maidottomat ja sokerittomat, mutta ei todellakaan mauttomat. Nämä sopivat rauhallisiin kahvihetkiin ja vaikka ihan välipalaksi. Proteiinijauheen voi myös korvata kaura- tai kookosjauhoilla.

  suklaamuffinsit

  Suklaamuffinsit 4kpl

  • 1 kypsä banaani
  • 1 dl kaurahiutaleita (G)
  • 0,5 dl kookosjauhoja
  • 2-4 rkl raakakaakaojauhetta
  • 0,5 dl riisiproteiinijauhetta
  • 1 rkl 100% maapähkinävoita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • ripaus suolaa
  • vaniljajauhetta
  • 1dl mantelimaitoa
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl sulaa kookosöljyä

  Päälle esim. raakakaakaopaloja, pähkinämurua, kookoshiutaleita.

  Muussaa banaani. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa sekaisin banaanin kanssa. Lisää sula kookosöljy, kananmuna sekä mantelimaito. Itse tein taikinan kokonaan käyttämällä monitoimikonetta, jolla seoksesta saa helposti tasaisen. Uskon kuitenkin, että ilmankin pärjää.

  Taikinan tulisi olla suhteellisen löysää. Maistele ja lisää halutessasi makeutusta käyttämällä esimerkiksi kookossokeria, hunajaa tai taateleita. Itse en halunnut kovin makeita, joten en tällä kertaa käyttänyt makeutuksena muuta kuin banaania.

  Kaada taikina neljään isoon muffinssi vuokaan. Pienempiä vuokia käyttämällä saa tietenkin useampia. Vuoat kannattaa täyttää vain puoliväliin, sillä taikina kohoaa uunissa. Ripottelin päälle pähkinämurua sekä raakasuklaamurua.

  Paista 175 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Varo, ettei muffinsit paistu liian kauan. Mieluummin saa jopa jäädä keskeltä hieman raa'aksi. Nauti vaikka kookoskerman ja vadelmien kera!

  YLLÄS

  Viisi päivää vietetty ihanissa maisemissa kaunissa Lapissa. Vietimme kunnon laatuaikaa ystäväni kanssa Ylläksellä viime viikolla. Kauniit maisemat, kunnon lumikinokset, kirkas taivas, koko päivän hiihtolenkki, laskettelu, latukahvilat ja paras seura. Lämmin minttukaakao hiihdon jälkeen saunan lämmetessä. Revontulet!

  Se fiilis kun on hiihtänyt monta tuntia tunturin huipulle ja alas, kun saa latukahvilassa juoda lämmintä juomaa takkatulen ääressä, nauraa vatsakippurassa ja rentoutua pitkän päivän jälkeen saunassa. Tunne kun nukahtaa kesken puheen sänkyyn kun on niin väsynyt lenkin ja saunan jälkeen.

  Tunne kun saa parin vuoden tauon jälkeen laskettelusukset jalkaan ja pääsee rinteeseen. Kokee vauhdin huumaa ja kauhun hetkiä. Kun tajuaa tunturin päällä kuinka mahtavat maisemat meillä on täällä Suomessa.

  Tunne kun joku tulee hakemaan lavatansseissa tanssimaan, eikä edes muista valssin askeleita. Se, kun ei anna sen kummemmin häiritä kun tajuaa miehen tanssivan huonommin. Se, kun tajuaa, että paritanssi on kuitenkin ihan hauskaa. Se huikea fiilis, kun vikana iltana pistää tanssiksi ihan kunnolla.

  ylläs
  ylläs

  Ylläs oli mahtava ja vain 1,5h matkan päässä Helsingistä!

  <3 Krista

  PS. Plussaa Laplandhotelsseille erikoisruokavalioiden huomioon ottamisesta. Yllätyin todella positiivisesti illallisen ja varsinkin aamupalan tarjonnasta. +++

   

  LASKIAISTIISTAI

  laskiaispulla

  Hyvää laskiaistiistaita!

  Kuvassa olevat pullat tein jo viime viikolla laskiaispullahimon iskiessä. En ole kovin kokenut gluteenittomien ja vegaanisten pullien tekijä, mutta tokasta satsista tuli oikein hyvät. Käytin pulliin kaura- ja riisijauhoja, joita löytyi jo valmiiksi kaapista. Välissä kookoskermaa sekä itsetehtyä valdelmahilloa, joka on tehty vain vadelmista sekä chiansiemenistä. En ihan tarkkaa reseptiä kirjoittanut ylös mutta laitan reseptin alle, joka on sinnepäin ainakin. Ekasta erästä tuli omaan makuuni hieman liian kuiva, mutta toisen satsin taikinan jätin paljon löysemmäksi ja heti tuli parempi.

  Laskiaistiistaihini on kuulunut hyvät yöunet, hidas aamiainen, kaupassa käynti sekä treeni salilla. Myöhemmin päivällä lähdin Sörkkään päin, josta lähdettiin Jonnan kanssa hakemaan pikkuveljeämme päiväkodista. Ajoimme Sipooseen iskälle viettämään iltaa. Teimme ruokaa ja sen jälkeen pikkunen väsähti ja nukahti kesken leikkien lattialle. Annoimme veikan nukkua ja samalla suunnittelimme blogia ja seuraavien juttujen aiheita. Huomenna on onneksi vielä vapaapäivä!

  Pullataikina

  • 2,5dl mantelimaitoa
  • puolikas hiivanpala
  • ripaus suolaa
  • 3tl kardemummaa
  • 1dl kookossokeria
  • 2dl riisijauhoja
  • 1,5dl kaurajauhoja
  • 1dl kookosjauhoja
  • 2rkl tapiokatärkkelystä
  • 1rkl psyllium
  • n. 0,5 dl kirkastettua voita

  Murenna hiiva kädenlämpöisen mantelimaidon sekaan. Sekoita jauhot, psyllium, tapiokatärkkelys ja psyllium toisessa kulhossa yhteen. Lisää maito hiiva seoksen joukkoon sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita jauhoseos maitoseokseen ja lisää voi. Vaivaa hetki. Pyöritä sopivan kokoisia pullia ja aseta leivinpaperin päälle. Anna kohota noin 20 minuuttia. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Ripottele päälle kookosjauhoa koristeeksi.

  Väliin: Kookoskermaa

  Vadelmahillo

  • 300 g vadelmia
  • 4-5 rkl chiansiemeniä

  Keitä vadelmat kattilassa nopeasti, anna jäähtyä ja lisää chiansiemenet sekaan. Laita hyytymään jääkaappiin.

  Kokoa pulla ja nauti!

  Huomenna luvassa treeniä ja dinneriä illalla, kivaa! Ensi viikolla starttaakin Ylläksen reissu. Ihanaa päästä hiihtämään ja laskettelemaan kunnon maisemiin! Jes.

  Krista

  VIIKON LOUNAS: FAT RAMEN

  Kävimme tällä viikolla tätini kanssa syömässä lounasta Hietsun kauppahallissa, joka tarjoaa useita erilaisia ravintola vaihtoehtoja. Hallista löytyy muun muassa street foodia kuin myös ranskalaista-, japanilaista- ja italialaistakeittiötä. Ravintola Super Bowl on myös varmasti testaamisen arvoinen; erilaisia kulhoruokia, joihin saa itse päättää täytteet. Soppakeittiö kuulostaa myös houkuttelevalta pienen talviulkoilun jälkeen. Kauppahallissa on myös Pieni Astiakauppa, joka myy ihania astioita!

  Päädyimme kokeilemaan Fat Ramen ravintolaa, jossa oli tarjolla neljää erilaista ramenkeittoa lounaaksi. Kaksi vaihtoehtoa lihalla ja kaksi kasvisversiota. Itse otin kukkakaalilla ja ruusukaaleilla höystetyn ramenkeiton. Tosin omani otin gluteenittomana, jolloin annokseni ei ihan perinteinen ollut.. Tätini otti possuversion.

  Ruoka oli aivan tajuttoman hyvää molempien mielestä. Kunnon lohturuokaa parhaimmillaan. Hietalahden kauppahalli sijaitsee lähellä keskustaa ja rantaa. Sinne on helppo poiketa ostoksilta tai kävelyltä. Rannan alue on oma lemppari juoksu- ja lenkkeilypaikkani, joten menen kauppahallin vierestä useinkin. Silti liian harvoin tulee käytyä itse hallissa. Keskustastakin kävelee vain 5-10 minuuttia. Kesällähän kauppahallin pihalla on myös iso kirppis, joka vetää väkeä aina hyvin paikalle.

  Fat Ramenin kulhot olivat ihanan isot ja liemi todella maukasta. Annoksista todellakin lähti nälkä. Kuinka yksinkertaisista aineksista saakaan hyvää ruokaa aikaiseksi. Tuollainen iso lämmitävä lounas oli juuri täydellinen kylmään tuiskuiseen keliin. Suosittelen paikkaa lämpimästi. Kulholla oli hintaa 10€, joka on lounaasta ihan ok hinta.

  Kivaa viikonloppua,

  Krista

  SUKLAA-PÄÄRYNÄ RAAKAKAKKU

  Viime viikonloppuna juhlittiin kummipoikani ristiäisiä, joihin sain kunnian tehdä pari kakkua. Ystäväni toivoi suklaista raakakakkua, jonka sitten päätin juhliin loihtia. Halusin tehdä kokonaan pähkinättömän version. Halusin myös jotain raikasta tuhdin suklaan kaveriksi. Päälle syntyikin täyte päärynästä ja limestä. Kuvat ovat testikakusta, jossa päällistä hieman muokkailin oikeaa kakkua varten juhliin. Resepti on kuitenkin se, jota käytin juhlakakkuun. Itse juhlakakun vihreätäyte oli tummempi ja sävy syvempi.

  Tein tosiaan testikakun, jotta en kömmäisi juhlakakun kanssa. Ystävänpäivä oli tulossa sopivasti, jolloin tiesin, että kakku ei mene hukkaan. Vaikka ei raakakakku taida kovin kauaa itselläni säilyä... Pohja, karamellitäyte sekä suklaa täyte onnistuivat mielestäni ensimmäisellä kerralla täydellisesti. Ainut, mitä muokkasin risitiäiskakkuun oli vihreä päärynätäyte. Testikakussa käytin kookoskermaa, jonka jätin lopullisesta versiosta pois ja lisäsin enemmän päärynää sekä limeä. Testikakkukin sai kehuja, eikä se huono ollutkaan. Kookoskerma tuo kyllä ihanan vaaleanvihreän sävyn. Jos pidät kermaisemmasta kakusta, voit lisätä kookoskermaa päärynä-limetäytteeseen oman makusi mukaan.

  Kakussa on monta vaihetta, mutta oikeasti se on nopea ja helppo tehdä. Kunhan kookosmaito purkit ovat kerenneet olla tovin jo jääkaapissa. Kakku on myös varmasti oikein hyvä ilman päällimmäistä täytettä, jos mielesi tekee vain ihanan tuhtia suklaakakkua. Käytin irtopohjavuokaa, joka on 17cm halkaisijaltaan.

  Suklaa-päärynä raakakakku

  Pohja

  • 5dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 8 tuoretta taatelia
  • 0,5-0,75dl raakakaakaojauhetta
  • 4 rkl sulaa kookosöljyä
  • (loraus vettä)

  Karamellitäyte

  • 15 tuoretta taatelia
  • suolaa
  • loraus vettä

  Suklaatäyte

  • 1,5-2 prk kookosmaitotölkin jähmeää osaa (Pirkka on paras!)
  • 1-1,5dl raakakaakaojauhetta
  • 1dl hunajaa
  • 1dl sulaa kookosöljyä
  • 1rkl psylliumia
  • 2tl soijalesitiiniä

  Päärynä-lime täyte

  • 2 päärynää
  • 2 avokadoa
  • 1 limen mehut
  • 2 limen raastettu kuori
  • 3rkl sulaa kookosöljyä

  Laita irtovuoan pohjalle leivinpaperi. Prosessoi kaikki pohjan raaka-aineet monitoimikoneen avulla yhtenäiseksi massaksi. Lisää loraus vettä, jos massa ei meinaa muotoutua. Painele pohjamassa vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan täytteiden valmistusta.

  Laita karamellitäytteen raaka-aineet monitoimikoneeseen. Prosessoi kunnes massa on aivan sileää. Makean taatelin ja suolan yhdistelmä on ihana. Maistele ja lisää suolaa oman makusi mukaan. Lisää vettä pienissä määrin, jottei täytteestä tule liian löysää. Levitä suolakaramellitäyte pohjan päälle.

  Sekoita kaikki suklaatäytteen aineet, paitsi psyllium, tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa. Maistele, ja lisää tarvittaessa makeutusta tai kaakaojauhetta. Kannattaa aloittaa 1 desilitrasta kaakaojauhetta ja lisäillä, jos kaipaat suklaisempaa makua. Lisää vasta lopuksi psyllium. Kaada pohjan päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään. Tämä kakku jähmettyy melko nopeasti jääkaapissakin. Pakkasta en itse käyttänyt ollenkaan.

  Kuori päärynät ja avokadot. Pese huolella limet ja raasta kuori kahdesta limestä. Laita kaikki aineet blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte ohuelti suklaa täytteen päälle. Tässä käytin tehokasta blenderiä, joka teki seoksesta aivan sileän.

  Koristelin juhlakakun reilulla annoksella päärynänpaloja sekä mintunlehdillä. Päärynäpalat kannattää pyöritellä pienessä määrässä limenmehua, jotta ne eivät pääse tummumaan.

  Ihania herkkuhetkiä!

  Krista

  VAPAAPÄIVIEN PARHAAT

  Vapaapäiväni osuvat melko usein arkipäiville. Vuorotyötä tehdessä välillä harmittaa viikonloppuvapaiden vähyys, mutta melkeinpä vain siitä syystä ettei pääse viettämään vapaitaan perheen kanssa. Arkivapaissa on kuitenkin oma hohtonsa. Tietyt asiat tekevät vapaapäivistä erilaisia ja levollisia, alla muutama asia, jotka saa minut hyvälle tuulelle vapaapäivinä. Tänään olen viettänyt juuri sellaisen täydellisen rauhaisan vapaan.

  Joogaa heti herättyäsi

  Parin viime viikon aikana jooga on tullut taas osaksi elämääni. Olenkin ottanut nyt tavaksi joogata heti herättyäni ja ison sitruunaveden juotuani. Vapaapäivät olen aloittanut nyt aina näin, ja kuinka ihana olo siitä tuleekaan. Joogan jälkeen on niin paljon vetreämpi ja energisempi olo. Otin Yogaian sovelluksen käyttöön, jonka avulla on helppo joogata missä vain ja milloin vain.

  Rauhallinen aamupala

  Joogan ja suihkun jälkeen on ihana syödä aamupala rauhassa. Samalla voi lueskella blogeja, kirjaa/lehtiä tai vain keskittyä edessä olevaan ruokaan. Aamuisin tunnen olevani aikaansaavampi ja siksi haluankin herätä vapaapäivinä myös aikaisin nauttimaan aamupalan rauhassa.

  Iltapäivä kahvittele kotona tai kahvilassa

  En ole se, joka tarvitsee kahvia heti herättyään. Yleensä juonkin ensimmäisen kahvini vasta puolenpäivän aikaan. Kotona kahvini juon aina mantelimaidon kanssa, jonka vaahdotan Ikeasta ostamallani pienellä käsivaahdottimella. Ihan huikea kapistus, joka maksoi vain pari euroa. Kahvin kanssa on kiva nautiskella raakasuklaata tai itsetekemiä keksejä. Iltapäivä kahvittelu on ihanaa niin kotona yksikseen kuin kahvilassa ystävän tai perheen kanssa. Tänään kävinkin testaamassa Punavuoressa sijaitsevan kahvila Kuuman yhdessä tätini kanssa.

  Ulkoile

  Rauhallinen vapaapäivä, jolloin ei ole sen kummempia suunnitelmia on yksi parhaista. Ulkoilu ja ulkona juokseminen/käveleminen on tällaisten vapaapäivien parhaimmistoa. Helsingissä on mielestäni ihana juoksennella ja tutkailla samalla ympäristöä. Kotoani pääsee nopeasti merenrannalle, jossa mielelläni juoksenkin. Sieltä saa aina hyvää energiaa päivään. Kaduilla on myös kiva juosta ja katsella kaupungin menoa. Tänään kävin tekemässä juoksulenkin pitkin Helsingin rantaa.

  Inpiroidu

  Lukeminen, kirjoittaminen, opiskeleminen ja bloggaaminen antavat inspiraatiota ja hyvää energistä oloa. Kun inspiroituu omasta tekemisestä tuo se valtavaa mielihyvää. Vapaapäivinä on myös enemmän aikaa ideoida tulevia matkoja! Itselläni on valtava matkakuume, onneksi pari reissua on jo tiedossa.

  Mahtavaa torstaita kaikille, tänään on ollut ihana vapaapäivä,

  Krista

  4+2 PARASTA RAVINTOLAA BERLIINISSÄ

  Kuten aikaisemmin jo totesin, olivat Berliinin ravintolakokemukset aivan mahtavia. Listasin 4+2 parasta ravintolaa, joissa kävimme viime viikonloppu reissulla. Alla olevat ovat enemmän aamupala ja lounaspaikkoja. Toki osa on auki myöhään illallakin, jolloin illallistakin voi nauttia.

  Daluma (Weinbergsweg 3)

  daluma

  Dalumassa kävimme syömässä jo puolitoista vuotta sitten ensimmäisellä Berliini reissullamme. Luimme ravintolasta paljon hyvää, ja kuvauskin osui meihin täysillä. Ravintola tarjoaa muun muassa smoothieita ja smoothiebowleja, erilaisia mehuja, chiavanukkaita, avokadotoasteja sekä tietenkin lounasta. Lounaan voi itse koota erilaisista vaihtoehdoista. Tämä on mielestäni kiva idea, saa varioida juuri sellaisen kuin haluaa. Pohjaksi voi esimerkiksi valita riisiä, kvinoaa, pastaa tai linssejä. Seuraavaksi valitaan päälliset. Listalta löytyy myös pari valmista annosta, jotka kuulostivat myös super herkullisilta. Tilaukset tehdään tiskillä, mutta tuodaan pöytään. Palvelu on ollut molemmilla kerroilla ystävällistä ja nopeaa.

  Lista on monipuolinen ja tällaisissa paikoissa iskee aina valinnanvaikeus! Tekisi mieli tilata koko lista pöytään ja maistella kaikkea. Tällä kertaa valitsimme molemmat pohjaksi kvinoaa ja päälle avokado-basilika kastiketta pähkinöillä ja kesäkurpitsalla. Otimme myös vihermehut ruoan kaveriksi. Ai että oli hyvää! Ainoa pienen pieni miinus on annoskoot. Voisivat olla hieman isompia, koska sisältö on melko kevyttä. Mutta aivan loistava paikka, isot suosittelut.

  Ravintolasta saa myös aamupalaa sekä makeampiakin jälkkäreitä. Näitä tulee vielä testata kun Berliiniin menemme. Heillä on myös kylmähylly, jossa on valmiina erilaisia terveellisiä mehuja, puddingeja ja smoothieta. Näitä on helppo hakea mukaan, jos aika ei riitä paikanpäällä nauttimiseen.

  Superfoods and Organic liquids (Weinbergsweg 23)

  Superfoods and Organic Liquids

  Tämä ihana pieni kahvila sijaitsee samalla kadulla kuin Daluma. Superfoods and Organic Liquids tarjoaa niin aamupalaa, lounasta kuin kahviherkkujakin. Mikä parasta, aamupalaa ja lounasta saa pitkin päivää. Listalta löytyy smoothiebowleja, jogurttibowleja (nämäkin vegaaneja, sokerittomia sekä gluteenittomia!), gluteenittomia täytettyjä leipiä, salaatteja, gluteenitonta ja vegaanista keittoa, kylmäpuristettuja mehuja, smoothieita sekä tietenkin erilaisia kahveja ja muita juomia. Heillä on myös kylmäkaappi, josta voi hakea edellämainittuja mukaan sekä vitriini, jossa on kaikkea herkullista jälkiruokaa.

  Meistä tuli kunnon keksihirmuja tämän ravintolan vuoksi. Vitriinistä löytyy kaikkea browniesta, kakkuihin, kekseihin ja raakaherkkuihin. Suurin osa on gluteenittomia ja vegaaneja. Kävimme hakemassa Daluman lounaan jälkeen itsellemme jälkiruoat, valitsimme ihanan isot mantelikeksit. Paras keksi ikinä! Lähdimme viimeisenä päivänä ennen lentoa kahdella metrolla vartavasten hakemaan uudet keksit sekä täytetyt vegaaniset leivät evääksi lennolle. Ja oli sen arvoista!

  Tämä paikka tulee testata vielä paremmin paikanpäällä lounaan merkeissä. Paikasta saa myös gluteenittomia vohveleita, voi apua! Täälläkin voisi tilata koko listan. Kahvilan sisustus on vaalean kodikas. Sisäänastuessa paikka näyttää hyvin pieneltä, mutta todellisuudessa tila jatkuu peremmälle, josta löytyy enemmän pöytiä. Tämäntyylisen paikan voisin itsekin perustaa, ihan täydellinen! Hinnatkaan eivät päätä huimaa, päivän keitto on 5,5 euroa ja salaatit 8 euroa. Kyseessä kuitenkin erikoisruokavalioihin ja superfoodeihin erikoistunut paikka.

  The Bowl (Warschauer Str. 33) Live simple, healthy, and full of energy.

  the bowl
  The Bowl

  Tämä suht uusi tulokas oli myös päästävä testaamaan. Etsiessämme lounaspaikkoja, iski tämän ravintolan ruokalista meihin heti. The bowl on 100% kasviperäistä, gluteenitonta ja sokeritonta. Hmm täydellistä! Paikka on myös sertifioitu luomuravintola. Ravintola on myöhään asti auki. Ovet sulkeutuvat joka päivä vasta puoli 12 illalla. Paikan sistustus oli lämminhenkinen; paljon tummaa puuta, turkoosia, matalia ja korkeita pöytiä sekä kynttilöitä. Uutta ja vanhaa.

  Listalta löytyy myös mehuja, smoothieita, lounaskulhoja, raakakakkua sekä jälkkärikulhoja. Nimensä mukaisesti lounaat ja jälkiruoat tarjoillaan kulhoista. Tämän suursyömärin mieleen oli isot kulhot, jotka olivat täynnä ruokaa. Kävimme syömässä täällä viime lauantaina. Paikka on suosittu, mutta pöydän sai silti heti. Pitkän harkinnan jälkeen valitsin itselleni falafel bowlin ja ystäväni bataattiranu-kvinoa kulhon. Kaikki kulhot tarjoillaan salaatin ja erilaisten kasvisten kera. Ruoat ovat hyvin monipuolisia ja erittäin makurikkaita. Punajuurifalafelit olivat yhtiä parhaimpia, joita olen syönyt. Jälkiruoka oli myös otettava, olihan listalla raakakakkua! Päivän raakakakku oli matchakakku, joka oli erinomainen.

  Kävimme tässä paikassa myös viimeisenä päivänä, sillä halusimme varmasti hyvää ruokaa vikalla lounaallamme Berliinissä. Otin mustapapu-kesäkurpitsa pastaa tomaattisela kastikkeella ja ystäväni otti kesäkurpitsapastaa broccolilla ja pinaatilla. Miinusta siitä, ettei mustapapu pastaa ollutkaan, ja tarjoilija ei tästä minulle kertonut. Muuten taas aivan ihanat annokset. Otimme myös tälläkin kertaa raakakakut, oops, jotka olivat suklaiset. Ihana paikka, suosittelen! 

  Rawtastic (Danzigerstrasse 16)

  Tämä ravintola kun löydettiin, tiesimme, että tänne on päästävä. Kaikki listalla olevat ruoat ja annokset ovat raakaruokaa. Sunnuntaisin Berliinissä tulisi mennä brunssille, mutta päätimme mennä tekemään oman brunssimme tänne Rawtasticiin. Listalla on erilaisia aamupala bowleja, raakaleipiä erilaisilla täytteillä sekä salaatteja. Listalla on myös hyvä tarjonta lounasruokaa, kuten raakapizzaa, erilaisia kulhoruokia ja hampurilaista! Paikka järjestää myös erilaisia workshoppeja kuten raakakakkukursseja. Listalta löytyy tietenkin raakakakkuja sekä raakapannacottaa ja -moussea.

  Valitsimme pöytään winter caramel smoothiebowlit, avokadotoastit sekä suklaaraakakakkua. Aamulla on myös saatava kahvia, joten otin mantelimaitoon tehdyn cappuccinon. Nuo raakaleivät olivat mielettömän makuisia, täytyy kehitellä itsekin resepti niihin. Avokado ja sormisuola leivänpäällä olivat täydellinen yhdistelmä. Winter caramel bowliin tuli banaania, tahinia, carobjauhetta sekä kardemummaa. Päällä omenaa, raaka granolaa sekä chian- ja hampunsiemeniä. Ihanan pehmeää ja paksua lusikoitavaa. Uskallan jopa väittää, että tuo nauttimamme suklaaraakakakku oli varmaan paras suklaaraakakakku, jota olen maistanut. Ja olen maistanut niitä paljon! Ihanan pehmeä suklaan maku yhdistettynä johonkin ihanan tuttuun makuun, jota en vieläkään saa päähäni...

  Tännekin ravintolaan menen mielelläni uudelleen. Pitäisihän listalta testata ainakin raakapizza! Mieletön paikka. Tämä oli varmasti kallein aamupala/lounas, jonka nautimme. Smoothiebowl, toastit, raakakakku ja kahvi maksoivat n. 23 euroa per henkilö. Tästä kyllä mielellään maksoikin, ja täytyy muistaa millaisesta ravintolasta on kyse. Kaikki laadukkaista raaka-aineista tehtyä raaka-ruokaa. Jos on matkalla Mauerparkin kirpputorille kannattaa tämä lisätä samalle reissulle. Ravintola sijaitsee melkein Eberswalderstr. metroaseman vieressä, johon kannattaa jäädä kirpputorille mentäessä.

  + Goodies (Warschauerstr. 33) Coffee and healthy food

  Tämä ei varsinainen ravintola ole, mutta mainitsemisen arvoinen. Goodies kahviloita/delejä on monissa paikoissa ympäri Berliiniä. Tämä, missä me vierailimme sijatsee The Bowlin alakerrassa. Nämäkin paikat on hyvä yhdistää samalle reissulle. Tosin, jos syö jo vatsansa täyteen The Bowlissa, ei tilaa enää löydy Goodiesin mahtaville kakuille. Meillä oli sama ongelma, mutta halusimme testata herkkuja, joten otimme mukaamme raakakakkua ja keksejä. Paikka miljöönä ei ole niin kahvilamainen, joten mukaanottaminen on mainio vaihtoehto. Oli mukavaa, kun tiesi kakkujen odottavan huoneessamme makeanhimon iskiessä. Syötiinkin ne yhtenä iltana illallisen jälkeen teen kaverina sängyssä nauttien.

  Goodies tarjoaa salaatteja, bageleitä, smoothieita, lämmintä raakakaakaota sekä erilaisia keksejä ja kakkuja. Vieraillessamme vitriinissä oli monta eri raakakakkuvaihtoehtoa sekä muutama vegaaninen vaihtoehto. Otimme mukaan samaa matchakakkua kuin yläkerran Bowlissa söimme. Vitriinistä löytyi myös gluteenittomia ja vegaanisia keksejä, joita otimme myös matkaan. Meistä todella tuli keksihirmuja matkalla, täältäkin haimme viimeisenä päivänä keksin matkaan, jotta lentokoneessa olisi paljon hyvää evästä! Raakakakut maksoivat vain 3.9 euroa ja olivat kuitenkin hyvän kokoisia. Mahtava paikka hakea take away herkkuja ja kahvia! Veganz ruokakauppa sijaitsee tämän Goodiesin vieressä, ja kuten edellisessä postauksessa mainitsin on yläkerrassa myös vegaaneille sopiva kenkäliike. Oikea vegaanin (miksei muidenkin) paratiisi tuo rakennus.

  + Satyam (Goethestrasse 5)

  Tämä hieman erilainen ravintola edellämainittujen kanssa oli myös erinomainen. Intialaista kasvisruokaa. Kävimme täällä ensimmäisenä iltana vastaanottovirkailijan suositellessa tätä paikkaa. Ravintola sijaitsi myös melko lähellä hotelliamme. Olimme ensimmäisenä iltana melko väsyneitä jo neljältä aamulla heränneenä ja kaupungilla koko päivän juosseina. Kaikki ruokalistalla ei ollut vegaanista, mutta kasvisruokaa koko lista täynnä. Myös vegaaniruokia löytyi hyvin.

  Otimme vegaanisen platterin, jossa oli dalia, tofua, kikherneitä, basmatiriisiä sekä vihanneksia. Paljon ihania makuja yhdellä lautasella. Tämä iso annos ja viinilasillinen maksoivat yhteensä noin 10 euroa. Jos haluaa budjettimatkailla, kannattaa suosia aasialaisia paikkoja, joita löytyy todella paljon ja laatu on kuitenkin korkea. Palvelu oli ystävällistä sekä nopeaa.

  Paljon erilaisia ravintoloita testattiin ja moni jäi vielä testaamatta. Berliini tarjoaa niin monipuolisesti erilaisia ravintoloita ja kahviloita, että tekisi mieli vain syödä, kun kaikkia haluaisi ehtiä kokeilemaan! Onneksi aina voi mennä uudelleen.

  <3 Krista

  BERLIINI

  Berliini on aivan mahtava kaupunkikohde Euroopassa. Lähdimme ystäväni kanssa toistamiseen tähän monipuoliseen kaupunkiin viime viikon perjantaina, ja täytyy taas todeta, että vautsi. Tällä kertaa asuimme Scandic Kurfurstendamm hotellissa kolme yötä. Hotelli oli hyvätasoinen, huoneet siistejä sekä palvelu oikein ystävällistä. Hotellista löytyi tietenkin myös kuntosali, jota testasimme ensimmäisenä aamuna ennen aamupalaa. Hyvä aloitus päivälle! Hotellin vierestä löytyi heti KaDeWe tavaratalo sekä metroasema, jota tulikin paljon käytettyä. Berliinin metro on todella kätevä 7 euron päivälippuhintaan. Tämä alue, jossa asuimme jäikin melko tuntemattomammaksi, sillä joka päivä otimme metron kohti muuta kaupunkia.

  Kurfurstendamm

  Shoppailu

  Berliinissä on paljon erialueita, joten myös paljon eri paikkoja, jossa tehdä ostokset. Hotellimme lähellä oli KaDeWe-tavaratalo sekä Charlottenburgista löytyvät myös hyvät ostoskadut, myös vähän paksummalle lompakolle. Näitä alueita ei tällä kertaa itse paljon kierrelty. KaDeWessa kävimme pyörähtämässä. Samantyylinen kuin Stockmann, mutta isompi. Aleksanderplatz sekä Potsdamer Platz tarjoavat molemmat isoja kauppakeskuksia ketjuliikkeineen, kuten Mall of Berlin ja Alexa. Halusimme itse käydä muutamassa ketjuliikkeessä, joita ei vielä Suomesta löydy, mutta muuten jätimme kaupat muille. Alet olivat paljon paremmat kuin Suomessa. Oikeasti tuntui että saa halvalla. Kaikki vaatteet, joita ostin, maksoivat 1-10 euroa.

  Suosittelen myös Mauerparkissa pidettävää ulkoilma kirpputoria, joka pidetään joka sunnuntai. Kävimme siellä viime kerralla vuonna 2015 elokuussa, ja ihan huikea kokemus. Kirpparilla on oikeasti hyvä valikoima vaatteista käyttötavaroihin unohtamatta ihanan tuoksuisia ruokakojuja! Mauerpark on täynnä porukkaa sunnuntaisin, siellä on aivan oma tunnelmansa. Yleensä kaikki kaupat vaateliikkeistä ruokakauppoihin ovat kiinni sunnuntaisin, jolloin porukka hakeutuu brunsseille ja kirpputoreille. Muutamana sunnuntaina vuodessa kaupat saavat pitää ovensa auki, kuten tuona viime viikonloppuna.

  Veganz ruokakauppaketju Berliinissä on aina tsekattava. Niitä on muutama Beriinissä eri alueilla. Kävimme pariin kertaan Friedrichshainissa sijaitsevassa Veganz-kaupassa, jossa on myös pieni deli Goodies. Delistä saa ostettua muun muassa raakakakkua, gluteenittomia keksejä, kahvia ja teetä sekä erilaisia muita juomia ja smoothieita. Ostimmekin hotelliin matcha raakakakkua sekä isot gluteenittomat keksit evääksi. Raakakakku pala maksoi 3,9€, paljon halvempaa kuin Suomessa ja kunnon kokoiset palat. Muuten Veganz tarjoaa aikalailla samanlaiset tuotteet kuin esimerkiksi Ruohonjuuri Suomessa. Tämän kyseisen ruokakaupan yläkerrassa on myös vegaaneille sopiva kenkäliike sekä aivan mahtava vegaaniruokaa tarjoava ravintola The Bowl.

  Ruoka ja juoma

  Ehkä eniten innolla odotimme uusia ja vanhoja ravintolakokeiluja Berliinin reissatessa. Tälläkään kertaa emme pettyneet! Mahtava tarjonta kasvis- ja vegaaniruokaa, eikä sekasyöjienkään varmasti tarvitse pettyä. Suosittelen googlaamaan ravintoloita etukäteen ja viikonloppuisin varaamaan illaksi pöydän varmuuden vuoksi. Nimittäin yhteen haluamaamme japanilaiseen ravintolaan emme saaneetkaan tehtyä pöytävarausta saman päivän aamuna. Testasimme suurimmaksi osaksi uusia paikkoja, mutta kaksi jo edellisellä kerralla käytyä piti testata uudelleen: Daluma ja Superfoods and Organic Liquids. Täydellistä ruokaa tarjosivat tälläkin kertaa. Parasta näissä paikoissa on se, että esimerkiksi lounasruokaa ja aamupalaa saa koko päivän läpi. Aamupalavaihtoehdot ovat esimerkiksi hyvä välipala tai iltapala!

  Etsimme netistä vegaani ja raakakakkuravintoloita etukäteen, ja onneksi niin teimme. Olisi varmasti jäänyt moni hyvä paikka testaamatta. Parhaimmat ravintolat löytyivät tällä kertaa Kreuzbergin ja Friedrichshainin alueelta sekä Prenzlauer Bergistä. Tuntuu, että nämä alueet tarjoavat eniten omaan makuuni sopivia paikkoja: raakaruokaa, vegaania, gluteenitonta sekä myös etnisiä vaihtoehtoja on paljon. Nämä alueet tuntuivat muutenkin eniten kiinnostavimmilta, alueilla oli paljon enemmän nuorta rentoa porukkaa ja ympäristö boheemimpaa ja jopa hieman karuakin.

  Aamupala harvoin kuuluu hotellihintaan Saksassa, jolloin on hyvä miettiä meneekö muualle syömään. Otettiin melkein joka aamu aamupala hotellilla, sillä Scandic tarjoaa hyvän monipuolisen aamupalan myös vegaaneille. Olemme ystäväni kanssa myös aamuisin jo herätessä niin nälkäisiä, ettei pitkälle kerkeäisi menemään, jos haluaa pysyä hyvällä tuulella! Suosittelen kuitenkin ottamaan selvää muistakin aamupaloista, sillä monet paikat sitä tarjoavat. Monista paikoista saa smoothiebowleja, gluteenitonta leipää, chiavanukkaita ja kahvia kasvimaidolla. Jälkkäriksi raakakakkua tai cookieita.

  Lounaspaikkojen kanssa meinasi välillä iskeä valinnanvaikeus. Niin paljon hyviä vaihtoehtoja. Saimmekin joka päivä aivan super lounasta! Berliinissäkin kulhoruoat ovat kovassa huudossa. Melkein kaikki lounaamme olivatkin erilaisia vegaanisia bowleja. Rakastan tuollaista ruokaa! Niin monipuolisia ja ravitsevia, että ruoasta ei voi tulla kuin hyvä mieli. Listoilta löytyi muun muassa falafeleja, lehtikaalta, mustapapupastaa, bataattiranuja, kesäkurpitsapastaa, kvinoaa, hummusta, pähkinöistä tehtyä kastiketta, erilaisia kasviksia eri muodoissaan sekä vihermehuja. Paikat, joita suosittiin olivat ehkä hieman kalliimpia lounasvaihtoehtoja. Lounasta voi saada myös viidellä eurolla, mutta nämä erikoisruokavaliohin suuntautuneet lounaat maksoivat noin 12-14 euroa + kahvi päälle. Totesimme kyllä, että kannatti maksaa. Suomen hinnoissahan nuo ovat, joten ei mitenkään överikalliilta kuitenkaan tuntunut.

  Illallista nautimme joka ilta noin kymmenellä eurolla per henkilö. Tuohon hintaan kuului myös iso lasi valkoviiniä, joten ei pahemman hintaista! Nautimme joka ilta joko vietnamilaista tai intialaista ruokaa. Todella maukasta ruokaa saimme joka kerta. Kreuzberg on yksi parhaimpia ravintola-alueita niin illallispaikkojen kuin myös yöelämän kannalta. Tosin yhtäkään yökerhoa emme kokeilleet. Ehkä ensikerralla. Jotkin yökerhot ovat jopa 7-10 asti auki aamulla, hui! Totesimme myös, että nämä etniset ravintolat ovat ehkä paras valinta iltaisin, jos haluaa saada ruokavalioon sopivia ruokia. Viimeisenä iltana kävimme ostamassa pullon valkoviiniä late night shopista sekä take away ruokaa läheisestä intialaisesta ravintolasta. Järjestimme oman illallisen hotellihuoneessamme, ja mahtava idea olikin! Oli ilo huomata, että vegaanista luomu valkoviiniä myytiin myös läheisessä kioskissa.

  Ulkoilu

  Varsinkin kesällä Berliinissä on ihana ulkoilla. Kaupungissä on paljon erilaisia puistoja, joissa on hyvä tehdä kävelylenkkejä samalla tutkaillen kaupunkia. Viimeksi kun olimme Berliinissä elokuussa oli hyvin lämmin ja tuolloin kävelimmekin paljon ulkona. Esimerkiksi Tiergartenin puisto käveltiin läpi samalla kun kävimme tutustumassa Juutalaisvainojen muistomerkkiin sekä Brandenburgin porttiin. Tiergartenin puiston vieressä virtaa Spree-joki, jonka varrella on kiva kävellä. Kesällä olisikin suunnitelmissa mennä jokiristeilylle!

  Viikonloppuna oli melko kylmä ja tuulinen sää, vaikkakin ihanan aurinkoinen. Me kaksi vilukissaa emme pitkiä matkoja ulkona kävelleet kerralla. Vaikka emme ulkoilleet tällä kertaa niin paljon, tuli silti käveltyä 10 kilometriä päivän aikana. Kesällä kun menemme uudestaan niin vuokraamme pyörät päiväksi ja pyöräilemme ympäri kaupunkia katselemassa paikkoja. Kesällä on myös ihana istua puistoissa piknikillä ja kuunnellen livemusaa. Muistan kuinka elokuussakin joka nurkassa joku soitti esimerkiksi kitaraa ja lauloi. Ihana tunnelma!

  Prenzlauer Bergissä ja Friedrichshainissa kävelimme jonkin verran katuja pitkin fiilistellen vanhoja taloja, graffitteja, ravintoloita ja kahviloita, joita oli joka kulman takana. Viime kerralla kiersimme kaikki turistinähtävyydet, joten tällä kertaa keskityimme muihin juttuihin. Kuitenkin East Side Gallery, joka sijaitsee Spree-joen varrella Friedrichshainissa, oli pakko nähdä.

  East Side Gallery

  Tämä viikonloppu kului hyvässä seurassa shoppaillen, kierrellen, fiilistellen eri kahviloissa ja ravintoloissa sekä höpötellen tyttöjen juttuja. Mahtava viikonloppu oli. Toivottavasti kesä-Berliini tulee pian ;)

  <3 Krista

   

  MUSTAPAPUPASTA

  Tänään on tammikuun viimeinen päivä, joka myös tarkoittaa vegaanihaasteen loppumista. Viimeistä päivää siis viedään. Haaste oli helppo, mutta inspiroiva. Paljon kasvisruokaa tehneenä, sain silti paljon uusia ideoita ruokailuihin. Paljon on opittu ja kokeiltu. Alkuunhan pelkäsin kananmunien jättämistä, sillä käytin niitä ruokavaliossani paljon, siis PALJON. Tajusin kuitenkin melko nopeasti, etten tarvitse niitä laisinkaan. Sain hyvin korvattua ne muilla vegaanisilla tuotteilla kuten riisiproteiinijauheella. Mahani on kestänyt papuja ja linssejä vaihtelevasti. Alkuun meni todella pitkään hyvin, mutta jossain vaiheessa mahani alkoi oireilemaan. Tämä oli odotettavaa ja toivon, että pikkuhiljaa vatsani tottuu niihin paremmin.

  Saavuttiin eilen ystäväni kanssa takaisin Suomeen Berliinistä. Tämä päivä onkin sitten kauppareissua lukuunottamatta mennyt kotona maatessa, sillä yön aikana nousi kuume ja kaamea olo on ollut koko päivän. En ikinä edes ole kipeä, miksi nyt? :D Onneksi sentään reissu oli aivan mahtava! Täynnä hyvää ruokaa, seuraa ja shoppailua.

  Berliini on kasvisruokailijan taivas. Vegaanius oli hyvin helppoa reissussa, eikä gluteenittomuuskaan ollut ongelma. Berliinin huikeista ravintoloista on tulossa oma postauksensa myöhemmin, mutta raakakakuista ja herkullisista vegaaniruoista ei ollut puutetta. Päätimme jo, että menemme kesällä uudestaan. Berliini on todella monipuolinen kohde täynnä erilaisia paikkoja. Tutkittavaa riittää moneksi kerraksi. Lentoja saa halvalla ja matkaankin menee vain 1.5-2 tuntia. Kesä-Berliini on myös hyvin erilainen kuin nyt tammikuussa; erilaiset markkinat ja ulkokirppikset, puisto piknikit, pyöräily, ulkoilmakonsertit, jokiristeilyt...

  Berliini inspiroi vegaaniruoallaan, eikä vegaanihaasteen loppuminen vie minua heti pihvitiskille huomenna...Tänään teki mieli tehdä jotain nopeaa ja helppoa. Huonovointisena ei jaksa kauan keittiössä seistä. Päädyin mustapapupastaan, jota näkyi myös paljon Berliinissä ravintoloiden ruokalistoilla. Lisukkeiksi tein hummusta sekä uunissapaahdettua parsakaalia ja munakoisoa. Tällainen ruoka on minulle kunnon lohturuokaa. Mustapapupasta on täydellisen makuista ja täynnä proteiinia, jopa 45,1 grammaa! Huikeaa!

  Annokseen tarvitset

  • 50g mustapapupastaa
  • 2-3 rkl itsetehtyä hummusta
  • Parsakaalia
  • Munakoisoa
  • Kalamataoliiveja
  • 1 pieni porkkana suikaloituna
  • ripaus suolaa
  • Basilikaa

  Siivuta munakoisosta muutama ohut viipale. Ripottele päälle suolaa ja oliiviöljyä. Paahda 175-asteisessa uunissa n. 20-30 min yhdessä parsakaalin nuppujen kanssa. Keitä suolatussa vedessä mustapapupastaa 5-7 minuuttia. Kun papupasta on keittynyt, heitä kattilaan parsakaalit,  porkkanasuikaleet, basilikaa ja oliivit. Sekoita ja kaada lautaselle. Lisää hummus annoksen päälle. Voila!

  Ihanaa iltaa,

  Krista