VAIHTELEVAT RUOKAVALIOT

IMG_20190812_164656-2.jpg

Täällä vietetään kolmatta lomaviikkoa. Kesä oli niin hullu, että tämä on tehnyt hyvää. Vaikka teenkin opinnäytetyötä lähes joka päivä tuntuu tämä silti lomailulta kesän jälkeen.

Kirjoitan nyt aiheesta, jota olen jonkin aikaa pohtinut päässäni. Aihe liittyy erilaisiin ruokavaliohin ja niiden noudattamiseen. Etenkin kasvisruokailuun. Aihe on on myös melko vaikea, mutta toivottavasti saatte ajatuksen päästä kiinni.

Monella on jokin tietty ruokavalio, johon on “sitoutunut”. Olen itse esimerkiksi ollut kasvissyöjä monen monta vuotta aina hieman eri vivahtein. Jossain välissä söin myös kanaa ja punaista lihaa uudelleen. Nykyään monet kysyvät, olenko vegaani, koska ruokani blogissa ja Instagramissa ovat yleensä vegaanisia. Tuohon kysymykseen on helppo vastata. En ole vegaani. Sitten minulta kysytään, olenko kasvissyöjä. No joo kyllä olen, vastaan. Tosin saatan syödä pari kertaa vuodessa poroa tai riistaa, jos sitä on tarjolla. Saatan myös joskus, nykyään melko harvoin, syödä kalaa. Eli en juuri ole kasvissyöjäkään. Mikä minä olen? No varmaan sitten sekasyöjä, vaikka syönkin lähes joka päivä vain kasviksia. Ravintoloissa tilaan (lähes) aina kasvisruoan. En ole moneen vuoteen syönyt kanaa, nautaa tai possua. Kananmunia en myöskään enää käytä kotona, ainakaan lähes ikinä.

Olen jopa hieman kyllästynyt siihen, että pitää lokeroitua johonkin tiettyyn ryhmään.

IMG_20190812_164629-2.jpg

Halusin siksi kirjoittaa aiheesta, sillä törmäsin yhdessä työpaikan tilaisuudessa erikoiseen kommenttiin. Tai kommentti ei sinänsä ollut outo, sillä olen kuullut samanlaista useasti. Varsinkin ravintolatyöntekijöiltä. Olin siis tilannut kasvisruoan työpaikan tilaisuuteen, joka pidettiin yhdessä hotellissa. Jostain syystä he eivät olleet saaneet toivomustani perille. Sanoin, että saan vallan mainiosti salaattipöydästä ja uunivihanneksista koottua mieluisan annoksen. En tarvitse erillistä “kasvisruokaa”. Hän totesi, että salaattipöydässä on myös lohta. Sanoin, että voin sitäkin vaikka ottaa, jos koen, että en saa tarpeeksi pöydän antimista. Tästä hän tuohtui todella pahasti ja sanoi että “se on sellainen juttu, että noita ruokavalioita ei voi noin vain vaihdella”.

Ymmärrän kyllä, että välillä erilaiset ruokavaliot aiheuttavat päänvaivaa ravintoloille. Olen itsekin työskennellyt ravintolassa ja erilaisia toivomuksia on paljon, mikä tietenkin tuo lisätyötä henkilökunnalle. Itse kuitenkin ärsyynnyin tarjoilijan kommentista. Mitä se hänelle kuuluu, mitä minä syön? Jos he eivät ole tehneet minulle kasvisruokaa, mitä se heitä kiinnostaa syönkö kalaa vai en? Vaikuttiko tämä jotenkin hänen työpäiväänsä? Ei. Hän sai kyllä pettyneen asiakkaan.

Tämän tapauksen jälkeen mietinkin, miksi pitää lokeroitua tiukasti johonkin ruokavalioon? Ja jos siitä poikkeaa on huono ihminen. Jos vaikka haluan syödä vegaanista ruokaa 99,9% ajastani ja kerran vuodessa syön poroa, olen vastoin eettisiä ajatuksiani? En syö vegaanista ruokaa edes aatteellisista syistä. Toki nekin näkökulmat ovat vaikuttaneet, mutta syön niin, koska se tekee minulle hyvää. Koen, että vegaani on vegaani elämän jokaisella osa-alueella. Niin vaate- ja kosmetiikkavalinnoissa kuin ruokavalinnoissaankin. Toki, suosin vegaanisia kosmetiikkatuotteita, mutta en ole 100% tarkka.

Rakastan HeVi osaston tuotteita. Mutta mieluummin syön lohta kuin vegaanista rasvapitoista einesruokaa.

IMG_20190812_164506-3.jpg

Eli omasta mielestäni, jos joku kaunis päivä ihminen haluaa panostaa kasvisten syöntiin, hän voi tilata kasvisruoan. Ilman, että hänen täytyy olla kasvissyöjä jokaisena vuoden päivänä. Hän voi myös tilata vegaanisen annoksen, vaikka hän ei ole vegaani. Tämä lokerointi ajattelu estää ihmisiä tekemästä parempia valintoja. Monet ajattelevat että pitää olla joko tai. Itse pyrin ainakin ohjeistamaan siihen, että kasvisten lisääminen on hieno asia. Osalle jopa todella iso askel parempaan. Hänen ei tarvitse olla heti vegaani. Kenenkään ei tarvitse olla vegaani. Lokerointi ja kyttäys aiheuttavat vain ahdistusta, jolloin henkilö ei koskaan edes kokeile kasvisruokaa. Sekasyöjä voi hyvin tehdä tai tilata vegaaniruokaa ilman lokeroitumista tai pelkoa siitä, ettei koskaan enää saa maistaa lihaa.

Gluteeniton ruoka myös puhuttaa. Ymmärrän, että jotkut ovat todella allergisia ja saavat hengenvaaraliisiakin oireita gluteenista, jolloin ravintolan henkilökunnan tulee olla huolellinen. Olen monesti kuullut, että heitä ärsyttää nykyajan trendi tilata gluteenitonta ruokaa ilman mitään syytä. Joo ymmärrän. Mutta miksi en saa tilata gluteenitonta vaihtoehtoa, jos sellainen on saatavilla? Jos haluan vähentää vaikka vehnän syöntiä. Tai jos koen itse, että gluteeniton ruoka on parempi valinta? Jos juuri tänään minusta tuntuu, että gluteeniton ruoka on minulle parempi valinta? Vielä todella usein tarjoilijana työskentelevät tuohtuvat tästä. He eivät edes sitä ruokaa valmista, niin miksi G:n kirjoittaminen tilauksen perään saa heidät huonolle tuulelle? Gluteeniton ruoka ei ole vain allergisten ja sairaiden ruokaa. Se voi olla myös ihan terveen, ei allergisen ihmisen ruokaa :) Kaikilla on oikeus käyttää tattaria, kauraa ja riisiä ;)

Eikö ihmisellä itsellään ole oikeus päättää mitä hän milloinkin syö tai tilaa ravintolassa. Joku päivä voit olla vegaanisesti syövä ja joku toinen päivä vaikka gluteeniton kasvissyöjä. Jos ne erilaiset valinnat edesauttavat hyvinvointiasi, on se hyvinkin sallittua.

Myös me, jotka syömme lähes aina vegaanista tai kasvisruokaa, voimme joskus syödä vaikka sitä lohta, jos sille tuntuu. Tai laittaa hunajaa ruokaamme…Jooko?

Kokeile kasvisruokaa, kokeile vegaanista, voit myös vähentää vehnää, jos niin itse haluat. Se ei tarkoita, ettet enää koskaan voi syödä muulla tavoin. Ole rohkea. 

Välillä tuntuu, että ongelma ei ole ihminen itse, joka haluaa syödä tietyllä tavalla. Ongelman siitä tekevät kaikki muut ympärillä olevat, vaikka heidän elämään se ei juurikaan vaikuta. Oli se sitten perheenjäsen tai tarjoilija.

MÖKKIELÄMÄ JA STRESSITTÖMYYS

IMG_3748-2.jpg

Olipa ihana Juhannus. Alku kesäni on ollut todella kiireinen ja vapaapäivät ovat olleet vähissä. Odotin Juhannusta siksi vielä kahta kovempaa, sillä tiesin pääseväni mökille koko viikonlopuksi. Kuinka mökkielämä onkaan mukavaa ja rauhoittavaa. Vaikka elämä on ollut tietyllä tapaa stressaavaa, on ollut kiva tehdä erilaisia töitä eri organisaatioissa. Opinnäytetyö kolkuttelee myös takaraivossa, nyt pitäisi sekin aloittaa. Varsinkin tälläisten elämänvaiheiden aikana, kun elämä on kiireistä ja on epävarmuus tulevaisuudesta, tulisi pitää muuten elämä melko rauhallisena. Ottaa pieniä hetkiä itselleen ja läheisten kanssa, jolloin ei mieti ollenkaan työ- tai opiskeluasioita.

Koska rakastan ruokaa ja sen valmistamista oli ihana suunnitella Juhannus viikonlopun ruoat. Kävimme kaupassa torstaina, jonka jälkeen ei tarvinnut kaupassa käydä. Sekin on ihanaa, kun kauppaan “ei pääse” joka päivä. Ruokaa riitti oikein hyvin maanantai aamuun asti. Uudet perunat ovat ihan must-juttu kesällä. Ne ovat halpa, helppo ja varsinkin maukas lisäke ruoalle. Tietenkin myös herkkuja piti olla. Teimme juhannuskakun sekä toisena päivänä perinteisiä vohveleita.

Aamuisin oli ihana pulahtaa pienelle virkistävälle aamu-uinnille. Jos asuisin veden äärellä, kävisin uimassa joka aamu. Niin piristävää ja hyvää tekevää se on. Sen jälkeen aamupala ja kahvi maistuu erityisen hyvältä. Aamu uinnissa on myös jotain rauhoittavaa. Välillä voi heittäytyä vähän lapseksi ja hyppiä laiturilta hyppyjä hyppy toisensa perään!

IMG_3755.jpg
IMG_3753.jpg
IMG_3730.jpg

Viikonloppuun mahtui myös mökkiolympialaiset, tikan heittoa ja lenkkeilyä sekä muutama viinilasillinenkin. Pääsin jopa ralliauton kyytiin. Se oli kyllä rentouttavasta kaukana, en ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin tuolloin! Huh huh…

Suomen luonto on kyllä kaunis. Huomaan myös, että mökkireissun tai muun luonnossa olon jälkeen, osaan arvostaa enemmän kaikkea hyvää, mitä elämässä on sekä olla niistä asioista kiitollinen. Stressaan paljon vähemmän ja osaan nauttia paremmin hetkestä.

OUDOT JA UUDET ASIAT SUOMALAISELLE IRLANNISSA

IMG_0113.jpg

Kun suomalainen muuttaa ulkomaille asumaan, tajuaa kuinka pienet asiat ovat niin erilailla ulkomailla. Suomessa kaikki on helppoa ja yksinkertaista. Tai ainakin se meille tuntuu siltä. Suomessa on myös paljon asioita, joita tulisi arvostaa paljon enemmän, kuten ilmainen koulutus ja mahtava kouluruoka.

Ensimmäisen viikon aikana Irlannissa asuessa on ainakin seuraavat alla olevat asiat kiinnittäneet huomiota. Näistä olemme toisen suomalaisen kanssa paasanneet, mutta jo ensimmäisen viikon jälkeen kaikki on jo tuttua ja turvallista, eikä näihin asioihin sen pidempää huomiota kiinnitäkään. On kuitenkin hauskakin miettiä, mitkä asiat tehdään erilailla ulkomailla.

IMG_0115.jpg

Ei lämmintä vettä

Monissa rakennuksissa lämmintä vettä ei tule hanoista suoraan, vaan esimerkiksi suihkuun halutessa tulee vesi ensin lämmittää. Painamalla nappia tämä hoituu, mutta suihkuun pääsemistä tulee odottaa puoli tuntia minimissään. Veden lämmitystä ei saa myöskään pitää koko ajan päällä, sillä silloin tulee perässä iso lasku. Suomessa kaikkialla voit mennä suihkuun milloin haluat ja saat lämmintä vettä. 

Öljymaksut ja öljyn käyttö

Lämmitys toimii täällä yleensä öljyllä, jolloin joutuu maksamaan erikseen öljymaksuja. Tämän lisäksi tulee myös sähkölasku muusta sähkönkulutuksesta. Pihoilla näkyykin öljytankkeja. 

IMG_0120-2.jpg
IMG_0134.jpg

Kylmät talot ja ikkunoiden pitäminen auki

Irlannissa on yksikerroksiset ikkunat, kun Suomessa on minimissään kaksi kerrosta. Irlannissa sää on kostea, jolloin ikkunoita tulee pitää auki suuri aika päivästä. Ikkunoiden pitäminen auki auttaa taloja pysymään kuivempina ja estämään homeen kerryttämistä. Täällä on monia taloja myös homeessa. Ikkunoiden pitäminen auki tarkoittaa kuitenkin kylmän ilman pääsemistä sisälle. Ihan kuin talot eivät olisi jo muutenkin tarpeeksi kylmiä! 

Ensimmäisenä yönä melkein jäädyin sänkyyn. Kävin ostamassa paksumman peiton, mutta silti joudun nukkumaan paksujen collegeiden, kahden pitkähihaisen paidan ja villasukkien kanssa. Joskus herään silti kylmään. Aamulla ei tee mieli nousta sängystä kun on jo valmiiksi jäässä. Eikä kuumaan suihkuunkaan pääse karkaamaan heti herätessään. 

Vaatteet eivät myöskään kuivu sisällä, varsinkaan syys- ja talviaikaan. Kaikki käyttävätkin kuivausrumpua, jotta vaatteet saadaan kuivaksi.

Pistorasiat ja sähkö 

Sähköä kannattaa kuluttaa maltillisesti. Kaikki pistorasiat laitetaan erikseen päälle painamalla nappia. Ei vaikea juttu alkuunkaan, mutta suomalaisena sitä helposti unohtaa painaa nappia. Ja myöhemmin tajuaa, ettei esimerkiksi puhelin olekaan latautunut. Yhtenä päivänä keitin myös perunoita, ja vartin jälkeen ihmettelin kun vesi on vieläkin jääkylmää. Myös hellat ja uuni pitää pistää erikseen päälle toisesta napista. 

IMG_0116.jpg

Kenkien käyttö sisällä

Irlantilaisilla on tapana käyttää kenkiä sisällä koko ajan. Ei voi ymmärtää..Lattiat ovat likaiset koko ajan, minkä vuoksi tekisi koko ajan mieli olla puunaamassa lattioita. Asun kahden Irlantilaisen kanssa, joten lattiamme ovat koko ajan super likaiset. Eihän kengät jalassa ole edes mukava olla..?

Kehno ja kallis kouluruoka

Suomessa on mahtava ja halpa kouluruoka, siitä pitäisi olla kiitollinen! Monesti kuulen kun Suomessa valitetaan kouluruoasta, mutta mielestäni ainakaan AMK ruokailuissa ei ole ollut mitään valittamista. Tarjolla on aina erilaisia salaatteja, kahta eri lisuketta kuten perunaa ja riisiä, liharuoka sekä kasvisruoka. Ruokalasta saa tilattua myös itselleen joka päiväksi vegaani gluteenitonta ruokaa, ja sekin onnistuu ja on oikein maittavaa. Ruoan lisäksi Suomessa saa leipää (myös gluteenitonta) sekä kahvin ja teen. Kaikesta tästä joutuu maksamaan alle kolme euroa! 

Itse oletinkin, että kouluruoka ei tule olemaan läheskään samaa tasoa, jos sellaista edes on. Eikä se ollutkaan lähimainkaan. Kasvisruokailijana sain ensimmäisenä päivänä riisiä, tomaattia ja kurkkua. Tästä maksoin 1,5e. Annos oli hyvin pieni. Sekasyöjät saivat joko friteerattua kalaa ja ranskalaisia TAI riisiä ja kanakastiketta. Ihan ookoo, hinta tosin 5-7e per annos eikä siihen kuulunut yhtäkään kasvista. Tuo hinta on oikeasti melko kallis opiskelijalle, jos sen maksaa joka päivä.

Arvostakaamme siis suomalaista monipuolista ja halpaa (ilmaista) kouluruokaa, joka on suhteellisen terveellistä. 

Maksullinen koulutus

Tämä nyt ei meidän suomalaisten opiskeluun täällä vaikuta, mutta taas täytyy olla tyytyväinen Suomen ilmaiseen koulutusjärjestelmään. Täällä paikalliset maksavat yliopistosta. Kun me suomalaiset saamme parikin tutkintoa ilmaiseksi ja meille vielä maksetaan siitä palkkaa (opintotuki + asumislisä). 

Kun lähtee ulkomaille vaihtoon saa vielä erikseen Erasmus tukea, joka meillä oli 1400e/lukukausi. Tämän lisäksi tietenkin opintotuki sekä asumislisä. Se, että meitä tuetaan opiskelussa näin paljon, on Irlantilaisten ja muiden mielestä outoa.

Monet valittavat Suomessa tukien pienuudesta, mutta mielestäni meillä on hyvät tuet. Eihän niillä kuukautta elä, mutta koulutuksen ollessa ilmainen ja tukien ollessa melkein 500 euroa kuukaudessa, on tämä mielestäni silti upeaa. Melkein missään muualla ei tälläistä ole. 

IMG_0112.jpg

Vasemman puoleinen liikenne ja vaaratilanteet

Vasemman puoleinen liikenne on yllättävän outo. Olen monesti joutunut hieman vaaratilanteeseen, kun olen katsonut tietä ylittäessä väärään suuntaan. Ja se tulee niin automaattisesti ettei uskoisikaan. Auton kyydissä ollessa on pari kertaa sydän pompannut kurkkuun, kun olen vaistomaisesti katsonut, että lähdemme liikenneympyrässä väärään suuntaan. Vaikka oikeaan suuntaan menemmekin. Myös kävelytiellä ohitetaan vastaantuleva vasemmalta puolelta. Olen jo monesti törmännyt vastaantulijaan kävelytiellä, kun hän on ohittanut oikein vasemmalta puolelta, mutta minä meidän tavalla normaalisti oikealta puolelta.

ASTIAKAAPPI! + pesusienet

Suomalaisille niin tuttu ja yksinkertainen keksintö kuin astiakaappi löytyy jokaisen suomalaisen kotoa. Kuinka helppoa on laittaa tiskatut astiat kuivumaan lavuaarin ylläolevaan kaappiin, jossa on tilaa on myös melko hyvin astioille. Ulkomailla ei tunneta astiakaappia. Astiat myös pestään sienellä, eikä harjalla.. Tähänkin “outouteen” tottuu nopeasti. Miksi suomalaiset eivät ole vieneet astiakaappi keksintöä ulkomaille?

Nämä outoudet ja uudet asiat ovat jo tulleet tutuiksi tässä parin viikon aikana, jonka olen Irlannissa asunut. Alkuun kuitenkin pienetkin asiat tuntuivat niin oudoilta ja ihmetyttivät, että miksi näin… Samaahan ne Irlantilaiset varmasti miettisivät kun muuttaisivat Suomeen.

 

EPÄMUKAVUUSALUE

blogi.jpg

Kun lähdin opiskelemaan toista AMK-tutkintoa, päätin, että tällä kertaa lähden vaihto-opiskelemaan ulkomaille. Viime tutkinnon aikana en lähtenyt, ja se jäi hieman kaduttamaan. Viime keväänä laitoin hakemuksen sisään ja ensimmäiseksi vaihtoehdoksi Irlannin. Hyväksymispäätös tuli Maaliskuun alussa, jonka jälkeen jännitys alkoi. Opiskelupaikaksi tuli Kerryn maakunnassa oleva Tralee Länsi-Irlannissa. 

Vuosi sitten syksyllä teimme koulutehtävän, jossa piti kirjoittaa ylös omia tavoitteitaan sekä pohtia tulevaa. Muistan kun kävimme opon kanssa tehtävää läpi, ja hän nostikin sieltä yhden lauseeni esille. "Tee niitä asioita, jotka pelottavat tai jännittävät". Viime vuonna teinkin paljon asioita, jotka jännittivät tai pelottivat. Päätin myös, että teen kaikkeni, jotta opin ja haastan itseäni mahdollisimman paljon koulussa. Otin paljon vastuuta projekteista, tein koulutehtävät mahdollisimman hyvin niin, että oikeasti sisäistän asian. Koulussa helposti alkaa tekemään tehtäviä nopeasti pois alta meiningillä ja vain sen vuoksi, että tehtävän on saanut. 

Asioita jättää helposti tekemättä ja vastuuta ottamatta, koska se on helpompaa. Mutta onko siinä aina järkeä? Loppujen lopuksi itse on vastuussa omasta elämästään ja siitä, mitä saa aikaiseksi.

Voi myös olla, että vasta muutaman vuoden sisällä on alkanut tajuamaan, mitä oikeasti haluaa elämällään tehdä. Tietynlainen itsevarmuus ja tahto sisällä on kuitenkin syttynyt. Tunnen paljonkin vielä epävarmuutta, mutta nykyään tunnetta osaa hallita ja haluamaansa asiaa kohti alkaa pyrkiä epävarmasta tunteesta huolimatta. 

blogi2.jpg
blogi4.jpg
blogi1.jpg

Tietenkin, jos jokin ei oikeasti kiinnosta yhtään, asian eteen ei kannata tehdä yhtään mitään. Onkin tärkeää tunnistaa, mitkä asiat kiehtoo, mutta pelko tai epävarmuus vain estää sinua ottamasta askelta eteenpäin. Mitään ei kenenkään tarvitse tehdä vain siksi, että niin "kaikkien pitäisi". Tarkoitan epävarmaa oloa itsestä ja siitä, että pystynkö tähän. Tällöin ihminen on epämukavuusalueella. Jos pysyisin koko ajan mukavuusalueellani, en olisi lähtenyt kokopäivä työstäni, en olisi hypännyt uudelleen opiskelijaelämään ja en asuisi nyt ulkomailla. 

Vaihto-opiskelu on aina kiinnostanut, mutta luulen, että pieni pelko yksin ulkomailla olemisesta ja epämukavuus alueelle joutumisesta myös esti minua lähtemästä joskus.

Olen kokenut hienoja asioita ja päässyt eteenpäin kohti sellaista elämää, jota haluan elää. Uskonkin, että ihmisten tulisi katsoa elämäänsä ulkoa käsin, ja pohtia onko elämä sellaista mitä haluaa. Elääkö päivät niin kuin oikeasti haluaisi? Kiireellisessä työelämässä helposti unohtaa itsensä ja asiat, joista oikeasti on kiinnostunut. Omat arvotkin helposti unohtuvat oravan pyörässä. Ja kun se pyörä vie, ei aikaa ole edes kriittisesti tarkastella elämäänsä. 

Täällä nyt kuitenkin ollaan, Irlannissa! Odottaen liikunnanohjaaja opintojen alkamista Traleen yliopistossa. Epätodellinen olo. 20-vuotias Krista olisi jättänyt tämän väliin jännityksen vuoksi. Kun astuin ulos lentokoneesta, tuli niin jännittynyt, odottava, innostunut olo. Jonka jälkeen taas ikävä olo. Joku joskus sanoo, että mun mielialat vaihtelee, niin tätä opiskeluvaihtoa odotellessa ja aloittaessa sen on kyllä itsekin huomannut, haha.   

blogi6.jpg
blogi3.JPG

Kun matkustaa yksin on kauhean epävarma kaikesta mitä tekee. Pieni jännitys koko ajan päällä. Kun ulkomailla matkustaa kaverin kanssa, on itsevarmana etsimässä julkisen liikenteen vaihtoehtoja, ostamassa lippuja kuin vanha tekijä ja navigoi uusiin paikkoihin ilman mitään pelkoa. Yksin, kaikki tuntuu paljon epävarmemmalta eikä itseensä luotakaan niin hyvin. Luulen kyllä, että tämä on ensimmäisen ja ensimmäisten päivien juttu. Kun oppii olemaan yksin ja uudessa paikassa, kaikki alkaa helpottamaan. Yksin matkustamisessa yksi hyvä pointti onkin, että se kasvattaa varmasti paljon enemmän kuin tuttujen kanssa matkustaminen. 

Oikea bussi löytyi helposti Dublinin lentokentältä kohti hostellia, ja perillekin pääsin ison matkalaukun, rinkan ja parin käsimatkatavaran kanssa. Ihmiset ympärillä olivat heti ihanan auttavaisia; Bussissa ystävällinen mies-polttariporukka keskusteli puolen tunnin bussimatkan kanssani ja varmistivat, että olen menossa oikeaan paikkaan löytääkseni majoituspaikkani, tämän jälkeen vanhat papat viitoittivat oikean suunnan ihanan vaikealla irkkuaksentillaan ja hostellin pitäjä, vanha pappa, auttoi ystävällisesti laukkujeni, vessan katkaisijan löytämisen (en ole uusavuton....) ja ruokapaikan etsimisen kanssa. 

Ensimmäisen yön vietin perjantaina Dublinissa, josta jatkoin matkaa junalla kohti Traleeta Länsi-Irlantiin. Tapasin toisen suomalaisen tytön, joka myös lähti vaihtoon, Helsingin lentokentällä. Emme tunteneet toisiamme laisinkaan. Ostimme samat junaliput ja siitä se tutustuminen alkoi! 

Jännitystä ja epävarmuutta toi myös asuminen. En tiennyt vielä sunnuntai iltana, missä tulen syksyn asumaan. Ensimmäiset seitsemän yötä olin buukannut hostelliin kahdeksan hengen makuusaliin. Tämä, jos jokin oli pois mukavuusalueeltani! Aivan kauhea ajatus, jos suoraan sanon. Yksi tai kaksi yötä hostellin yhteismajoituksessa on ollut hyvä idea, mutta kahdeksan..Onnekseni sain huoneen paritalosta itselleni syyslukukaudeksi, joten hostellissa majoittuminen lyheni kahteen päivään!

blogi7.jpg

Nyt jo muutaman ensimmäisen päivän jälkeen tuntuu, että tulen oppimaan niin paljon tulevana syksynä. Olen innoissani koulun alkamisesta, opiskelusta liikunnan parissa, uusista ihmisistä, uudesta maasta ja tulevista seikkailuista. Odotan innolla kyllä myös, että läheiset tulevat käymään ja saan heidän kanssaan myös kiertää paikkoja täällä Irlannissa. 

Tämän syksyn tavoite on myös sama: tee asioita, joita haluat ja joista olet uneksinut. Vaikka ne jännittäisi tai pelottaisi. 

 

 

TÄYDELLINEN VIHERSMOOTHIE

Tänään olen viettänyt melko täydellistä vapaapäivää. Yleensä sovin vapaapäivät melko täyteen kaikenlaista ohjelmaa kavereiden tai perheen kanssa, sillä paljon iltavuoroja tehdessä ei arkena paljon kerkeä ketään tapaamaan. Nämä kaveri ja perhetäyteiset päivät ovat ihan parhaita. Tänään on ollut kuitenkin poikkeuksellinen vapaa, sillä en ole nähnyt ketään ja kello näyttää jo neljää iltapäivällä.

Vaikka pidänkin sosiaalisesta elämästä, huomaan välillä tarvitsevani aikaa yksikseni. En koe yksin ollessani olevani tylsistynyt tai yksinäinen. Enemmänkin inspiroitunut kaikesta mitä yksin ollessa puuhastelee. Jotta pysyn virkeänä, tarvitsen omaa aikaa melko paljonkin. Tällaisinä hetkinä on ihanaa kokeilla uusia reseptejä, treenailla, käydä kävelyllä, siivota ja laittaa kotia, kuunnella musiikkia ja vain olla kotona. Eilen latasin puhelimeen BookBeat sovelluksen ja olen jo ihan koukussa. Ihan mahtava! Sovelluksen avulla voit ladata kirjoja ja äänikirjoja, joita voit lukea/kuunnella puhelimella. Tykästyin heti äänikirjoihin, olenkin tänään kuunnellut äänikirjaa samalla kun olen puuhastellut kotona ja kauppareissulla. Yllätyin, kuinka kiva onkaan kuunnella kirjaa jonkun muun lukemana. Suosittelen. :)

Vapaapäivätkin on ihana aloittaa jollakin liikunnalla. Tänään aamulla kävin juoksulenkillä Lauttasaaressa. Nykyään huomaan enemmän ja enemmän tuntevani tietyin väliajoin, että on pakko päästä juoksemaan. Kun kunto on kohdillaan niin juoksu on ihan parasta liikuntaa. Tykkään käydä juoksemassa yksin musiikit korvilla, juoksusta saa myös parhaan energisen olon! Helsingissä on paljon rantaa, jota pitkin on kiva juoksennella hyviä maisemia katsellessa. Lenkin ja runsaan lounaan jälkeen kävin hieronnassa, jossa olenkin käynyt nyt muutaman kerran selän takia. Onneksi päätin mennä hierontaan kun selkäni ei alkanut kunnolla kuntoutua syksyisen vamman jälkeen. Nyt selkä alkaa olemaan jo todella hyvä, istuminenkaan ei satu enää ollenkaan.

Hieronnan jälkeen tein tämän virkistävän vihersmoothien, jonka ohje löytyy alta. Super smoothie tuo myös super olon. ;)

Vihersmoothie

  • 1 kiivi
  • 100 g pakastettua mangoa
  • 1 lehtisellerin varsi
  • pakastettua pinaattia
  • lehtikaalia
  • pieni pala inkivääriä
  • 2 rkl riisiproteiinia
  • 1 tl macajauhetta
  • makeuttamatonta mantelimaitoa

Päällä: ananaspaloja. mustikoita, vaniljajauhetta ja saksanpähkinöitä

Pese lehtisellerin varsi ja lehtikaali hyvin. Kuori kiivi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi blenderissä. Lisää mantelimaitoa sen mukaan, miten paksua tavaraa haluat.

Energistä tiistaita :)

Krista

TAKAPAKKIA

P1014114.JPG

Olen aina urheillut pieniä ajanjaksoja lukuunottamatta. En ole ikinä harrastanut tiettyä lajia kovinkaan pitkään vaan vaihdellut lajeja vuoden parin välein. Olen harrastanut muua muassa jumppaa, tanssia, yleisurheilua, korista, jalkapalloa sekä ratsastusta. Sekä myöhemmällä iällä sali ja juoksu tulivat mukaan. En tiedä, mistä tämä kertoo, lieko kärsimättömyydestä tai jostain muusta. Huono puoli tässä on se, että en ole kehittynyt missäään lajissa loistavaksi vaan kaikissa olen ihan hyvä. Toisaalta, miksi se ei riittäisi? Tällä hetkellä haluan harjoittaa lajeja, joissa pääsen kehittämään sekä kestävyys- että lihaskuntoa. Jjuoksu ja salitreenit ovat isossa roolissa. Vaikka molemmista nautinkin, olen alkanut kaivata jotain joukkuelajia, jossa pääsee liikkumaan muiden ihmisten kanssa. Jokin pallopeli olisi kiva aloittaa!

Se, että pääsee liikkumaan ja urheilemaan joka päivä on melko itsestäänselvyys. Vasta kun loukkaa itsensä tai sairastuu tajuaa taas kuinka onnekas on silloin kun pystyy urheilemaan ja kehittymään koko ajan lisää lajissa, josta nauttii. Aloitin uuden treeniohjelman puolitoista viikkoa sitten ja sen mukana tuli ekstra intoa taas treeneihin. Tämä lopahti melko nopeasti pakosta kun loukkasin selän maastavetoja tehdessä. Kun vain saisi palata ajassa taaksepäin ja keskittyä paremmin liikkeen tekoon! Harmittaa niin paljon..

Pari päivää loukkaantumisen jälkeen kipu vain yltyi, jolloin oli pakko mennä lääkäriin. Sain pari piikkiä pakaraan ja lääkkeet matkaan. Nyt vain pakko lepuuttaa ja käydä leppoisilla kävelyillä. Hyvä asia on se, että liike tekee tässä tapauksessa vain hyvää. Liian pitkään makaaminen tai istuminen voi vain pahentaa vammaa. Pää pysyy edes hieman helpommin kasassa kun voi edes käydä kävelyillä. Onneksi ei tämän vakavampaa. Toivotaan, että selkä parantuisi nopeasti ja pääsisi taas treenailemaan.

P1014078.JPG

Karkasin äidin luokse viikonlopun viettoon. Teimme hyvää ruokaa ja katsoimme koko lauantai illan televisiota. Tällainenkin rentoilu tekee välillä hyvää. Ehkä tämä loukkaantuminen oli merkki siitä, että pitää hieman höllätä välillä, koskaan ei tiedä..Mutta masistelu sikseen, on nautittava niistä muista hyvistä asioista, joita elämässäni on. Syksy on tosissaan tullut. Käväisimme kävelyllä syysmarkkinoilla, josta ostimme tyrnijauhetta sekä -mehua. Niistä voisikin tehdä jonkun superherkun joku päivä. Sunnuntai ilta menee teetä juodessa, Jonnan synttäri raakakakkua tehdessä sekä television parissa.

Muistakaa nauttia!

-Krista